Вие сте тук

Плевнелиев: България трябва да формира нови национални цели

Дата на публикуване: 
петък, 18 Март, 2016 - 14:15

Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, които да мобилизират българските институции и общество. Това заяви от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев, в обръщение към 43-ото Народно събрание по повод резултатите от приключилия традиционен месец на политическите консултации с парламентарно представените политически партии, цитиран от в. „Стандарт“.

„Такива цели могат да бъдат изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване на модернизацията в страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в Еврозоната, задействане на Европейски енергиен съюз на Балканите и др. Стартирането на нови интеграционни проекти и поставянето на амбициозни, но постижими цели, е от изключителна важност“, посочи президентът Плевнелиев.

По думите му, пред страната ни се открива исторически шанс да обвърже глобалните цели за устойчивото развитие с нашите национални цели и приоритети. „Ще постъпим мъдро, ако още през тази година започнем дебата и началото на подготовката за националната програмата за развитие „България 2030“, подчерта Плевнелиев.

„Сложната и несигурна геополитическа обстановка в света изисква в страната да има стабилност, сигурност и предсказуемост“, категоричен бе държавният глава. Плевнелиев допълни, че политическата стабилност означава отговорно действие от всеки. „Диалогът в 43-то Народно събрание е по-конструктивен, отколкото в 42-то и аз благодаря за това", посочи още президентът Плевнелиев.

Президентът подчерта, че една от най-належащите реформи е здравната. „Това е реформата, която довеждаше през последните години до остър политически сблъсък. Здравето няма цена, длъжници сме на народа. Системата не работи достатъчно ефективно. Това трябва да се промени чрез мъдри законодателни решения", каза Плевнелиев.

Той определи като голямо предизвикателство пред страната ни в краткосрочен и дългосрочен план демографската криза, която може да се реши само чрез реформи в образованието и здравеопазването.

В изказването си Росен Плевнелиев отбеляза, че през изминалата година е постигнат сериозен напредък в енергетиката и по-конкретно при намаляване на дълговете в сектора, в диверсификацията на енергийните източници, енергийната ефективност, която по думите на президента ще повиши цената на домовете ни. Плевнелиев посочи също така, че през 2015 г. икономическата среда в страната е била добра – всички индекси са отбелязали растеж.

"Демократичната държавност е невъзможна без силни регулаторни органи – КЕВР, КЗК и др.", каза Плевнелиев.

По отношение на мигрантската криза Плевнелиев повтори тезата си, че е необходимо общоевропейско решение. Според него България е единствената държава в региона, която спазва правилата. „Доказахме, че можем да пазим границата на Европа много по-добре от много други", каза той и добави, че осъзнаваме динамичността на процесите. "България води балансирана външна политика. Активната и принципна политика дава своите плодове. Износът ни за Югоизточна Европа достигна 9 милиарда евро. Търговският обмен между България и Румъния се увеличи 10 пъти, със Сърбия - 6 пъти, с Турция - 2 пъти", заяви Плевнелиев.

Президентът призова и за нови идеи във външната политика през 21 век. "Европейските ценности са мир, върховенство на закона и свободи. Това са и нашите ценности", заяви президентът и разкритикува тези политици, които противопоставят европейските и българските интереси.