Вие сте тук

Над 30 загинали при атаките в Брюксел (обновена)

вторник, 22 Март, 2016 - 13:34

Около 8 часа тази сутрин на летище "Завентем" в Брюксел са избухнали две експлозии. Според непотвърденни данни убитите до този момент на летището са 11, а ранените са повече от 81. Час и половина по-късно взрив отекна в една от централните станции на метрото в Брюксел - "Малбек", която се намира в близост до Европейската комисия. Появиха се информации за експлозии на метростанции "Шуман" и "Ар Лоа", но по-късно тази информация бе отхвърлена. На метростанция "Малбек" убитите са най-малко 16, съобщава БНТ.

Над 30 души са загинали и около 200 са били ранени по неокончателни данни при атентатите в Брюксел. Няма данни за загинали и пострадали български граждани.

Говорителят на Външно министерство Бетина Жотева съобщи, че няма информация за пострадали българи. Всички българи, които са на територията на Белгия, могат да подават информация на безплатен телефонен номер 1771. Българите могат да се обаждат и на телефона на посолството : +32 2 374 4788

Белгийската прокуратура потвърди, че взривовете на летището са причинени от атентатор-самоубиец. Все още никой не е поел отговорност за атентата.

Експлозиите стават 4 дни след ареста в Брюксел на Салах Абдеслам, главният заподозрян за атентатите в Париж през ноември миналата година.

Европейската комисия в Брюксел е блокирана от военни и полицейски части, съобщи пред "Хоризонт" вицепремиерът Ивайло Калфин. Той е пристигнал в Комисията по времето, когато са станали взривовете в метрото, но е използвал градския транспорт. Всички институции в града работят в кризисна ситуация:
 
Това, което се случва в момента, очевидно от страна на терористите е в отговор на натиска, който има върху терористичните организации, включително скорошните реакции в Брюксел. Разбира се, това е темата. Всички колеги говорят за него. На заседанието има комисари, комисар Кристалина Георгиева, която отговаря и за сигурността на ЕК си тръгна по-рано по тази причина от заседанието. Очевидно е, че целта на терористите е да сеят уплаха и паника в града. Точно на това не трябва да се поддаваме. Никоя страна от Европа не е защитена от тероризма. Поне за известно време ще трябва да дадем предимство на сигурността, за да могат службите да се справят с терористите. 
 
Белгийският премиер Шарл Мишел потвърди, че експлозиите и на летището, и в метрото са резултат от терористични актове:

Знаем, че по всяка вероятност загиналите са много. Множество са ранените, някои от които тежко. В този черен момент за страната ни ви призовавам за спокойствие и солидарност. Изправени сме пред трудно изпитание, но трябва да го посрещнем единни. Напълно сме решени да се справим с тази ситуация по възможно най-адекватен начин.

Повишена е сигурността на сградите на правителството, европейските институции и на централата на НАТО в Брюксел. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг беше остър в реакцията си:

 
Стоим до нашия съюзник Белгия в този черен ден. Това е атака, извършена от страхливци, срещу нашите ценности и нашите свободни общества. Тероризмът няма да победи демокрацията и няма да отнеме нашите свободи.
 
Въведен е извънреден контрол по сухопътните граници на Белгия, летищата, гарите и пристанищата. Подсилена е охраната на атомните електроцентрали.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.