Вие сте тук

ЕС създава експертна антитерористична група

Дата на публикуване: 
петък, 25 Март, 2016 - 14:27

Евросъюзът реши да учреди в рамките на "Европол" експертна група за борба с тероризма. Това е записано в заключителната декларация, приета на срещата на вътрешните и правосъдните министри на страните от ЕС, които се събраха вчера на извънредно заседание след терористичните атаки в Брюксел, съобщи БНР.

Новата група към европейския контратерористичен център в "Европол" ще следи заплахата, която произтича от наемни бойци, потоците на финансиране на терористична дейност, нелегалния трафик на оръжие, както и терористичната пропаганда в интернет. Министрите призоваха за бързо споразумение за споделянето на стратегически разузнавателни данни, като признаха, че много от страните често укриват важна информация поради липса на политическа воля, липса на координация или просто поради липса на доверие, съобщи Ройтерс.

Министрите се обявиха за подсилване на мерките, по които вече има съгласие, като по-ефективен граничен контрол и проверки на самоличността, предотвратяване на използването на фалшиви документи и на продажбата на химикали, които може да бъдат използвани за направа на бомби. "Европол" предупреди, че се наблюдава по-голямо обвързване между тероризма и престъпните структури в Европа, по-специално при доставките на оръжие и поява на чуждестранни бойци с престъпно минало в "Ислямска държава".