Вие сте тук

Парламентът одобри споразумението с Турция за мигрантите

четвъртък, 31 Март, 2016 - 09:55

Народното събрание одобри споразумението между ЕС и Турция за решаване на мигрантския проблем. По него България ще плати 6 милиона евро като част от европейската помощ за Анкара, предаде БНР.

В подкрепа на документа се изказаха депутатите от ГЕРБ, ДПС, Реформаторите и АБВ:

Това споразумение защитава българския национален интерес - България да бъде максимално защитена от евентуално надвиснала мигрантска или бежанска вълна - каза Четин Казак от ДПС.

Нека да не се плашим - отговори Красимир Каракачанов от Патриотите, които пък бяха против решението: Вместо на Турция да ѝ бъде заявено, че държи като бомба със закъснител, с която изнудва България или по точно ЕС, ние сме готови да се подаваме на шантажа.

БСП и "Атака" също бяха против.

Според договорката Турция трябва да получи от Европа три милиарда евро. Един милиард евро ще бъде финансирането от бюджета на ЕС, а останалите два милиарда ще са от допълнителни вноски на държавите членки. Шест милиона евро България ще плаща в продължение на четири години. Най-много ще дадем през 2017-а година - около два и половина милиона евро.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.