Вие сте тук

Откриване с минута мълчание за жертвите на тероризма в Брюксел и другаде

вторник, 12 Април, 2016 - 11:09

Сесията в Европейският парламент на 11 април започна с минута мълчание за 32-мата убити и 340-те ранени в атентатите в Брюксел на 22 март. Председателят на Парламента Мартин Шулц заклейми атаките като зъл, нечовешки и циничен опит за разпространение на страх и омраза сред европейците.

Тези атентати направиха 22 март черен ден за Белгия и Европа. Престъпниците се прицелиха в сърцето на Европа, Брюксел, многоезичен, космополитен и толерантен град, който също така е домакин на институциите на ЕС и други международни организации и е въплъщение на отвореното общество, което те мразят. Те искаха да наранят невинни хора на обществени места, летището и метростанции, за да генерират страх и омраза из Брюксел, Белгия и Европа, каза Шулц.

Начинът да се развалят циничните сметки на убийците е да покажем солидарност срещу страха, да застанем заедно в памет на жертвите като техни съграждани европейци и да покажем, че омразата на терористите не може да ни зарази. Не трябва да се противопоставяме на омразата с омраза или на насилието с повече насилие, призова той.

Вместо това ние трябва да запазим спокойствие и да се борим с недоверието, да защитим демокрацията и човешкото достойнство, продължи той.

Шулц изрази най-дълбоките съболезнования на семействата на жертвите и пожела бързо възстановяване на ранените.

Накрая Шулц отбеляза, че хора по целия свят стават жертви на джихадистите почти всеки ден. В последните месеци терористи самоубийци убиха невинни хора в Афганистан, Пакистан, Ирак, Кот д'Ивоар, Тунис, Турция, Египет, Сирия, Сомалия, Нигерия и на други места. Този тероризъм е глобален и за да се преборим с него, ние трябва да сме заедно, в Европа и света, заключи той.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.