Вие сте тук

Сръбската прогресивна партия води в изборните резултати

Дата на публикуване: 
понеделник, 25 Април, 2016 - 11:12
Тема: 

Сръбската прогресивна партия (СПП) печели 46,26 на сто от гласовете на вчерашните парламентарни избори в Сърбия при обработени 83 процента от бюлетините, съобщи Републиканската избирателна комисия (РИК), цитирана от Б-92, съобщава БТА.

Следва коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, водена от Ивица Дачич, с 11,37 на сто, а трета е Сръбската радикална партия със 7,97 процента, показват изнесените от РИК данни.

Александър Вучич сам предизвика предсрочните избори под предлог, че иска иска пълен четиригодишен мандат, който да му даде време за преговорите по присъединяване към Европейския съюз и за реформи. След победата си той изрази благодарността си към избирателите за оказаната подкрепа.

 Александър Вучич, министър-председател на Сърбия: Сръбските граждани отново ни оказват голямата чест да водим правителството на страната. С нея идва и голяма отговорност. Сърбия ще продължи европейското си пътуване и ние ще се опитаме да го ускорим.

Все още не е ясно дали коалицията около Вучич ще спечели абсолютно мнозинство в Народното събрание с 50 или над 50 процента от гласовете. На второ място се класира коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, водена от Ивица Дачич, с 12 процента. Петпроцентната бариера за влизане в парламента са преминали също Сръбската радикална партия, начело с нацоионалиста Воислав Шешел, която получава 7,94 процента, и опозиционната коалиция "За справедлива Сърбия - Демократическа партия" с 6,13 на сто, коментира БНТ.