Вие сте тук

Ядрената сигурност не е гарантирана веднъж завинаги, припомни шефът на МААЕ

Дата на публикуване: 
вторник, 26 Април, 2016 - 13:53

Ядрената сигурност изобщо не е гарантирана веднъж завинаги, припомни днес шефът на Международната агенция за атомна енергия. Юкия Амано разпространи комюнике по повод 30-ата годишнина от катастрофата в Чернобил, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

    "Основната поука от Чернобил и Фукушима за всички, занимаващи се с ядрена дейност - оператори, правителства и регулаторни органи, е, че сигурността никога не бива да се смята за даденост", посочи Амано.

    Нещастните случаи не признават граници, затова е от жизнено значение да се развива ефикасно международно сътрудничество в ядрената сигурност, изтъкна той.

    След катастрофата от 26 април 1986 г., убила хиляди и заразила част от Европа, международната общност повиши критериите за ядрена сигурност, но въпреки това последва друг тежък инцидент - с АЕЦ "Фукушима" в Япония. "Това бе мъчително припомняне, че тежък инцидент може да се случи дори в технологично напреднала страна с вече зряла ядрена програма", отбеляза шефът на МААЕ.

    Природозащитната организация "Грийнпийс"  предупреди миналата седмица за повишен ядрен риск поради остаряване на световния машинен парк и по-специално на оборудването в западните страни, където повечето АЕЦ са изградени през 60-те и 70-те.

    "Стигнахме фазата, в която са износени повечето реактори по света" и по-специално във Франция, заяви Шон-Патрик Стенсъл, експерт от "Грийнпийс". Освен това става дума за реактори, конструирани още преди "някой изобщо да помисли" за опасността от ядрен тероризъм, каза той пред АФП.