Вие сте тук

Конференция "Моята мечта за България 2" в Европарламента

понеделник, 30 Май, 2016 - 11:49

Българите в Брюксел ще дебатират обща визия за просперитета на България заедно с българския еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева на конференцията "Моята мечта за България 2". Събитието ще се проведе от 18.30 ч. във вторник, 31 май 2016 г., в Европейския парламент и се организира за втора поредна година от евродепутата Ева Паунова и Фондация "Заедно в час". Тазгодишното издание на конференцията е посветено на темите иновации, образование и новите умения и на това как България да бъде "Дигитален лидер чрез уменията на бъдещето".

За да се включат в дискусията, специално от България идват Елена Маринова,  президент на "Мусала Софт" - една от водещите български компании в сферата на софтуерните услуги, Иван Господинов, учител на "Заедно в час" - организация с мисията всяко дете в България да има достъп до качествено образование, Иван Кънчев, създател на "Българска история" - организация, популяризираща българската история чрез интернет и иновативните технологии, и Никола Янев, президент на Start It Smart - организация, която развива предприемаческия начин на мислене в България. Модератор на дебата ще бъде актьорът Стефан Щерев.

Непосредствено след събитието ще се състои официалното откриване на изложба, посветена на световноизвестни български иноватори, оставили неоспорим отпечатък в развитието на иновациите и технологиите в България и света. Тя представя и вече утвърдени млади таланти, които ще покажат своите иновативни решения на редица предизвикателства и ще споделят своите мечти. Изложбата е изготвена от Клуб Млади Таланти и ще бъде представена от шестима международни лауреати на конкурсите за наука и иновации на сдружението.

Второто издание на конференцията ще включва и едночасова мотивираща работна закуска, на която 30 млади професионалисти в европейските институции ще разговарят с двама от най-успелите млади българи - Любомир Янчев, изобретател и предприемач, създател на технологичната компания "Melissa Climate" и Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час". Срещата ще премине в рамката на инициативата на списание Форбс "30 под 30" и ще бъде модерирана от основателя на българската селекция Веселин Димитров.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.