Вие сте тук

България е домакин на срещата на министрите на ПСЮИЕ

Дата на публикуване: 
вторник, 31 Май, 2016 - 09:43

В Правец днес ще се проведе Срещата на министрите на външните работи на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Неин домакин е министърът на външните работи Даниел Митов.

Събитието е част от заключителните мероприятия на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. През тази година страната ни като председател съсредоточи усилията си върху три основни приоритета - енергийна и инфраструктурна свързаност, медийна свобода и свобода на изразяване, миграция и справяне с бежанския поток.

По инициативата на София външните министри подписаха обща декларация, свързана с миграционните предизвикателства. В нея се посочва „нуждата да се действа отговорно и солидарно , за да има ефективна координация и разпределено по равно за справянето с миграционните потоци“ в Югоизточна Европа.

Председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа се поема на ротационен принцип за едногодишен срок от страните-участнички. България е сред най-активните, като страната ни е била два пъти председател на Процеса - в периодите 1996–1997 г. и 2007–2008 г.