Вие сте тук

От 1 юни стартира домейнът на кирилица

вторник, 31 Май, 2016 - 10:07

На 1 юни ще бъде пуснат дългоочакваният европейски домейн .eu (.ею) на кирилица. Това съобщиха Джовани Сепия и Регина Фуксова от EURid в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Домейнът на кирилица позволява на българските граждани да изписват името на домейна изцяло на кирилица. Тоест първата част от името на домейн да бъде на кирилица, както и разширението, което е нещо много специално и много практично, защото няма да се наложи на българските граждани да превключват през клавиатурите. Това е нещо, което е много специално за многоезичните онлайн и позволява на българите да използват кирилицата в интернет - изцяло и свободно", обясни Сепия.

Заради няколко фактора .eu домейн е специален, посочи Фуксова.

"Първият, от които е, че е изцяло запазен за граждани на ЕС, тоест българи из цяла Европа ще могат да регистрират домейна. То е много специално за българите, които ще могат да се изразят на своя собствен език, за да поддържаме многоезичието онлайн и с което ще могат да установят силно онлайн присъствие", поясни тя.

Цялото предаване може да видите тук

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.