Вие сте тук

Двустранното сътрудничество и Срещата на върха на НАТО във фокуса на разговорите между министър Митов и полския му колега

сряда, 8 Юни, 2016 - 12:32
Тема: 

„Република България отдава голямо значение на активния диалог с Република Полша. Между нашите две страни няма нерешени въпроси и  гледаме с оптимизъм към задълбочаване на сътрудничеството в икономическата област и туризма. Страната ни има интерес от увеличаване на двустранния стокообмен и на полските инвестиции у нас”. Това заяви министър Даниел Митов по време на среща с полския си колега Витолд Вашчиковски, която се проведе в рамките на работното посещение на българския първи дипломат в Република Полша.

По време на срещата двамата дипломати обсъдиха широк кръг от въпроси, сред които двустранните отношения, сътрудничеството в рамките на международните организации, предизвикателствата пред ЕС, както и предстоящата Среща на върха на НАТО във Варшава.

Министър Даниел Митов приветства подписването на Споразумението за сътрудничество във военната област и Споразумението за логистична подкрепа на изтребителите МиГ-29, както и водените преговори за осъществяване на съвместна охрана на въздушната ни граница. „С тях България и Полша потвърждават силната си политическа воля за засилено сътрудничество в областта на отбраната и дават своя принос за засилването на НАТО в Европа”, заяви министър Митов. Той благодари за последователната подкрепа  на Република Полша за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Българският първи дипломат допълни, че страната ни оценява високо водещата роля на Полша в ЕС и Централна и Източна Европа. „Надяваме се, че сътрудничеството ни и в рамките на Вишеградската група ще се развива като неразделна част от усилията, насочени към основната цел: да направим ЕС по-проспериращ, по-сигурен и по-демократичен”, заяви министър Митов.

Двамата външни министри подчертаха, че България и Полша солидарно със  своите съюзници ще посрещнат предизвикателствата, произтичащи от конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка. С общи усилия ще се стремим към ефикасно управлението на миграционните потоци и ще оказваме подкрепа на страните от Западните Балкани за справянето на последиците от тях, обединиха се министър Митов и министър Вашчиковски.

Сред обсъдените теми бе и Срещата на върха на НАТО на 7 и 8 юли във Варшава. „Разчитаме, че в решенията на Срещата ще залегнат въпросите от приоритетно значение за България, които съвпадат с тези на Полша”, заяви министър Митов. Двамата се съгласиха, че срещата цели да намери общи решения на предизвикателствата, както и да открои значението на Алианса за гарантиране на сигурността в глобален мащаб. При наличието на множество заплахи пред страните ни няма как НАТО да не подсили Източния си фланг, категорични бяха те. 

В рамките на визитата министър Митов  се срещна и със зам.-председателя на долната камара на парламента (Сейма) Ришард Терлецки и изнесе публична лекция в Полския институт за международни отношения.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.