Вие сте тук

Двустранното сътрудничество и Срещата на върха на НАТО във фокуса на разговорите между министър Митов и полския му колега

Дата на публикуване: 
сряда, 8 Юни, 2016 - 12:32
Тема: 

„Република България отдава голямо значение на активния диалог с Република Полша. Между нашите две страни няма нерешени въпроси и  гледаме с оптимизъм към задълбочаване на сътрудничеството в икономическата област и туризма. Страната ни има интерес от увеличаване на двустранния стокообмен и на полските инвестиции у нас”. Това заяви министър Даниел Митов по време на среща с полския си колега Витолд Вашчиковски, която се проведе в рамките на работното посещение на българския първи дипломат в Република Полша.

По време на срещата двамата дипломати обсъдиха широк кръг от въпроси, сред които двустранните отношения, сътрудничеството в рамките на международните организации, предизвикателствата пред ЕС, както и предстоящата Среща на върха на НАТО във Варшава.

Министър Даниел Митов приветства подписването на Споразумението за сътрудничество във военната област и Споразумението за логистична подкрепа на изтребителите МиГ-29, както и водените преговори за осъществяване на съвместна охрана на въздушната ни граница. „С тях България и Полша потвърждават силната си политическа воля за засилено сътрудничество в областта на отбраната и дават своя принос за засилването на НАТО в Европа”, заяви министър Митов. Той благодари за последователната подкрепа  на Република Полша за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Българският първи дипломат допълни, че страната ни оценява високо водещата роля на Полша в ЕС и Централна и Източна Европа. „Надяваме се, че сътрудничеството ни и в рамките на Вишеградската група ще се развива като неразделна част от усилията, насочени към основната цел: да направим ЕС по-проспериращ, по-сигурен и по-демократичен”, заяви министър Митов.

Двамата външни министри подчертаха, че България и Полша солидарно със  своите съюзници ще посрещнат предизвикателствата, произтичащи от конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка. С общи усилия ще се стремим към ефикасно управлението на миграционните потоци и ще оказваме подкрепа на страните от Западните Балкани за справянето на последиците от тях, обединиха се министър Митов и министър Вашчиковски.

Сред обсъдените теми бе и Срещата на върха на НАТО на 7 и 8 юли във Варшава. „Разчитаме, че в решенията на Срещата ще залегнат въпросите от приоритетно значение за България, които съвпадат с тези на Полша”, заяви министър Митов. Двамата се съгласиха, че срещата цели да намери общи решения на предизвикателствата, както и да открои значението на Алианса за гарантиране на сигурността в глобален мащаб. При наличието на множество заплахи пред страните ни няма как НАТО да не подсили Източния си фланг, категорични бяха те. 

В рамките на визитата министър Митов  се срещна и със зам.-председателя на долната камара на парламента (Сейма) Ришард Терлецки и изнесе публична лекция в Полския институт за международни отношения.