Вие сте тук

ИДИЛ пое отговорност за нападението в гей клуб в Орландо

понеделник, 13 Юни, 2016 - 10:02

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Орландо, Флорида, при която 50 души бяха застреляни, а над 50 ранени в гей клуб. Новината беше разпространена от информационната агенция на групировката "Амак". Президентът Барак Обама нарече трагедията "акт на терор" и нареди всички ресурси на правителството да са на разположение на разследващите, съобщава БНТ.

Мъжът, който застреля 50 човека в нощен клуб в американския град Орландо, е работил като охранител в най-голямата в света фирма за услуги в областта на сигурността и е носил оръжие за изпълнение на служебните си задължения.

29-годишният Омар Матин е американски гражданин, син на имигранти от Афганистан. Компанията, в която работи го е е проверявала и не е открила нищо обезпокоително. Разследващите уточняват, че той е купил най-малко две огнестрелни оръжия през последната около една седмица. Според бившата му съпруга той е искал да стане полицай. Тя го описва като избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен".

Служител на ФБР каза, че по време на нападението стрелецът се е обадил на 911 и е декларирал принадлежност към терористичната групировка "Ислямска държава". Такава връзка обаче не е установена. Матин е бил разпитван от ФБР през 2013 и 2014 г. за връзки с ислямски екстремисти, но не са били установени доказателства за престъпна дейност. Американският президент Барак Обама осъди случилото се като "акт на омраза" и обяви, че ФБР разследва стрелбата като терористичен акт.

Барак Обама - президент на САЩ: "Днес ние като американци скърбим за бруталното убийство, за ужасяващото избиване на десетки невинни хора. Молим се за семействата, които търсят отговори с разбити сърца. Ние заставаме зад хората в Орландо, които претърпяха ужасно нападение над техния град. Макар и разследването още да е в много ранен етап, знаем достатъчно, за да кажем, че това беше акт на терор и акт на омраза, и ние като американци сме обединени в скръбта, възмущението и решимостта си да защитим нашия народ. Федералното бюро за разследване разследва това като терористичен акт и аз съм наредил всички ресурси на правителството да са на тяхно разположение. Ние трябва да положим всички възможни усилия да разберем дали този убиец е бил вдъхновен или свързан с терористична група. Ясно е единствено, че той е бил човек, изпълнен с омраза. През идните дни ще разберем защо и как това се случи и ще вървим в посоката, в която ни отведат фактите."

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.