Вие сте тук

Убийството на френски полицай и приятелката му край Париж е терористичен акт

вторник, 14 Юни, 2016 - 11:43

Убийството на полицейски началник и приятелката му в парижкото предградие "Манянвил" е ужасяващ терористичен акт, заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов след извънредно заседание на правителството, цитиран от БНР.

25-годишният нападател Лароси Абала, който бе убит от спецчастите, е бил под наблюдение от антитерористичните служби след като през 2013 година е бил осъден на три години затвор за подпомагане на ислямисти, отиващи в Пакистан. Заедно с още седем души Абала бил осъден на три години затвор, от които шест месеца условно, за "участие в престъпен сговор за подготовка на терористични актове" и по-конкретно за подпомагане на ислямистки радикали да заминават за Пакистан. Мъжът бил от Мант ла Жоли, на около 60 км западно от Париж.

Информационна агенция, свързана с групировката "Ислямска държава", обяви, че атаката е дело на неин боец. Цитиран е източник от групировката, който казва, че техен боец е убил заместник-началника на полицейския участък в град Ле Мюро и жена му. Нападателят казал при преговорите с полицията, че е от "Ислямска държава", предаде по-рано Франс прес.

Полицаите щурмуваха апартамента, където той взе за заложници жената на полицая и сина му. При акцията бяха открити телата на жената и на похитителя, както и тригодишното дете, което е било физически невредимо, но в шок.

Часове след това агенция Амак, свързана с джихадистката групировка, заяви, че "боец на ИД" е убил двойката край Париж, информира американската организация СИТЕ, която следи активността на ислямистите в интернет.

Разследването е поверено на антитерористичното звено в съдебната полиция и на вътрешното разузнаване, Генералната дирекция за вътрешна сигурност.

В Елисейския дворец започна тази сутрин съвещание с участието на президента Франсоа Оланд, премиера Манюел Валс, вътрешния министър Бернар Казньов и министъра на правосъдието Жан-Жак Юрвоас. Президентът обеща тази нощ "да се изясни напълно (. . .) точното естество" на "тази ужасяваща драма".

Междувременно ФБР потвърди информациите, че нападателят от масовата престрелка в Орландо е бил радикализиран по интернет. В същото време обаче директорът на Бюрото Джеймс Коми увери, че не е имало никакви индикации Омар Матийн да е действал под ръководството на групировка извън Съединените щати или да е бил част от терористична мрежа. Шефът на ФБР каза още, че Матийн е попаднал в радара им през 2013-а, когато е работил в агенция за охрана и е направил обидни подмятания, които са разтревожили колегите му, но след десетмесечно предварително разследване случаят е бил приключен. По-късно името му се появява в отделно разследване, свързано с тероризъм, но и то е било без резултат. Коми допълни, че Матийн е декларирал солидарност с няколко терористични организации, като някои от тях имат противоречия една с друга. Джеймс Коми изтъкна, че работата на агенцията е пълна с много предизвикателства и ги сравни с тези по намирането на игли в купа сено, като образно се изказа, че сега са били призовани да разберат кои части от сеното някой ден биха могли да се превърнат в игли. 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.