Вие сте тук

Убийството на френски полицай и приятелката му край Париж е терористичен акт

Дата на публикуване: 
вторник, 14 Юни, 2016 - 11:43

Убийството на полицейски началник и приятелката му в парижкото предградие "Манянвил" е ужасяващ терористичен акт, заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов след извънредно заседание на правителството, цитиран от БНР.

25-годишният нападател Лароси Абала, който бе убит от спецчастите, е бил под наблюдение от антитерористичните служби след като през 2013 година е бил осъден на три години затвор за подпомагане на ислямисти, отиващи в Пакистан. Заедно с още седем души Абала бил осъден на три години затвор, от които шест месеца условно, за "участие в престъпен сговор за подготовка на терористични актове" и по-конкретно за подпомагане на ислямистки радикали да заминават за Пакистан. Мъжът бил от Мант ла Жоли, на около 60 км западно от Париж.

Информационна агенция, свързана с групировката "Ислямска държава", обяви, че атаката е дело на неин боец. Цитиран е източник от групировката, който казва, че техен боец е убил заместник-началника на полицейския участък в град Ле Мюро и жена му. Нападателят казал при преговорите с полицията, че е от "Ислямска държава", предаде по-рано Франс прес.

Полицаите щурмуваха апартамента, където той взе за заложници жената на полицая и сина му. При акцията бяха открити телата на жената и на похитителя, както и тригодишното дете, което е било физически невредимо, но в шок.

Часове след това агенция Амак, свързана с джихадистката групировка, заяви, че "боец на ИД" е убил двойката край Париж, информира американската организация СИТЕ, която следи активността на ислямистите в интернет.

Разследването е поверено на антитерористичното звено в съдебната полиция и на вътрешното разузнаване, Генералната дирекция за вътрешна сигурност.

В Елисейския дворец започна тази сутрин съвещание с участието на президента Франсоа Оланд, премиера Манюел Валс, вътрешния министър Бернар Казньов и министъра на правосъдието Жан-Жак Юрвоас. Президентът обеща тази нощ "да се изясни напълно (. . .) точното естество" на "тази ужасяваща драма".

Междувременно ФБР потвърди информациите, че нападателят от масовата престрелка в Орландо е бил радикализиран по интернет. В същото време обаче директорът на Бюрото Джеймс Коми увери, че не е имало никакви индикации Омар Матийн да е действал под ръководството на групировка извън Съединените щати или да е бил част от терористична мрежа. Шефът на ФБР каза още, че Матийн е попаднал в радара им през 2013-а, когато е работил в агенция за охрана и е направил обидни подмятания, които са разтревожили колегите му, но след десетмесечно предварително разследване случаят е бил приключен. По-късно името му се появява в отделно разследване, свързано с тероризъм, но и то е било без резултат. Коми допълни, че Матийн е декларирал солидарност с няколко терористични организации, като някои от тях имат противоречия една с друга. Джеймс Коми изтъкна, че работата на агенцията е пълна с много предизвикателства и ги сравни с тези по намирането на игли в купа сено, като образно се изказа, че сега са били призовани да разберат кои части от сеното някой ден биха могли да се превърнат в игли.