Вие сте тук

България трябва да плати 550 млн.евро на Русия заради АЕЦ „Белене”

Дата на публикуване: 
четвъртък, 16 Юни, 2016 - 12:27

Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" може да бъде определено като обективно, логично е да си платиш това, което си поръчал. Това каза на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод на решението на Арбитражния съд по заведения от "Атомстройекспорт" иск за АЕЦ "Белене".

Общият размер на иска, който "Атомстройекспорт" предяви, е в размер 1,2 милиарда евро. Предстои решението да се връчи официално на НЕК съгласно процедурата, обясни Петкова, като уточни, че решението досега е постъпило само на електронната поща на НЕК снощи.

Този арбитраж е търговски и урежда спора между две търговски дружества.

Арбитражът е преценил, че НЕК има ангажимент да плати и да се сдобие с активи - ядрено оборудване за около 550 милиона евро, коментира Петкова.
Според нея НЕК възнамерява да се запознае детайлно с всички обстоятелства и да се срещне с "Атомстройекспорт", за да изяснят позициите си двете дружества и да стигнат до взаимноизгодни решения.

Важно е, че НЕК ще плати само произведено вече оборудване и няма да заплаща за пропуснати ползи, неустойки, ескалация или разходи за глоби, за които "Атомстройекспорт" е предявил искове, коментира Петкова.