Вие сте тук

Юнкер и Путин се срещнаха в Санкт Петербург

четвъртък, 16 Юни, 2016 - 21:21
Тема: 

Русия и ЕС трябва да възобновят отношенията си стана ясно от първия ден от провеждащия се в Санкт Петербург влиятелен международен икономически форум, съобщава БНТ.

Бъдещето на отношенията между Русия и Европейския съюз бе ключова тема на състоялата се днес в Санкт Петербург среща на руския президент Владимир Путин и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи постоянният представител на Русия при ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС, цитриана от БТА.

Темата за санкциите, наложени от Брюксел на Москва, обаче не е била обсъждана, добави той. "Ние не обсъждаме този проблем, към възникването на който Русия няма никакво отношение", посочи той.

По-рано самият Юнкер заяви, че смята да обсъди с руския президент санкциите и перспективата за отменянето им.

От Санкт Петербург предава специалния пратеник на БНР Николай Кръстев предаде:

Въпреки критиките към председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да не посещава Санкт Петербург, той все пак пристигна, за да обясни, че вратата, трябва да продължи да бъде отворена въпреки режима на санкциите, който съществува в отношенията между Брюксел и Москва:

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: От десетилетия този форум е среща на бизнеса и политиката.Тази година не е по-различно. Първо искам да кажа няколко думи за това защо днес съм тук. Има хора, на които им харесва идеята да съм тук и такива, на които не им харесва. Страните от Европейския съюз ще проведем няколко важни срещи, ще прекараме много часове в разговор за отношенията ни с Русия. На мнение съм, че ние трябва също да говорим СЪС Русия. За някои това може да е радикална идея, за мен е проява на разум.

 

Владимир Путин, президент на Русия: Има въпроси, които действително са на дневен ред в двустранен план - Русия - Европейски съюз ,Русия- Европейска комисия. Много се радвам да се срещна с Вас в рамките на петербургския икономически форум и да говорим по всички тези теми.

Бившия президент на Франция Никола Саркози, който също е в Санкт Петербург, се изказа за необходимостта от свалянето на санкциите срещу Русия, добавяйки че сега ЕС не може да си позволи да страда и че не трябва да се стига до нова студена война.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.