Вие сте тук

Юнкер и Путин се срещнаха в Санкт Петербург

Дата на публикуване: 
четвъртък, 16 Юни, 2016 - 21:21
Тема: 

Русия и ЕС трябва да възобновят отношенията си стана ясно от първия ден от провеждащия се в Санкт Петербург влиятелен международен икономически форум, съобщава БНТ.

Бъдещето на отношенията между Русия и Европейския съюз бе ключова тема на състоялата се днес в Санкт Петербург среща на руския президент Владимир Путин и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи постоянният представител на Русия при ЕС Владимир Чижов, цитиран от ТАСС, цитриана от БТА.

Темата за санкциите, наложени от Брюксел на Москва, обаче не е била обсъждана, добави той. "Ние не обсъждаме този проблем, към възникването на който Русия няма никакво отношение", посочи той.

По-рано самият Юнкер заяви, че смята да обсъди с руския президент санкциите и перспективата за отменянето им.

От Санкт Петербург предава специалния пратеник на БНР Николай Кръстев предаде:

Въпреки критиките към председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да не посещава Санкт Петербург, той все пак пристигна, за да обясни, че вратата, трябва да продължи да бъде отворена въпреки режима на санкциите, който съществува в отношенията между Брюксел и Москва:

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: От десетилетия този форум е среща на бизнеса и политиката.Тази година не е по-различно. Първо искам да кажа няколко думи за това защо днес съм тук. Има хора, на които им харесва идеята да съм тук и такива, на които не им харесва. Страните от Европейския съюз ще проведем няколко важни срещи, ще прекараме много часове в разговор за отношенията ни с Русия. На мнение съм, че ние трябва също да говорим СЪС Русия. За някои това може да е радикална идея, за мен е проява на разум.

 

Владимир Путин, президент на Русия: Има въпроси, които действително са на дневен ред в двустранен план - Русия - Европейски съюз ,Русия- Европейска комисия. Много се радвам да се срещна с Вас в рамките на петербургския икономически форум и да говорим по всички тези теми.

Бившия президент на Франция Никола Саркози, който също е в Санкт Петербург, се изказа за необходимостта от свалянето на санкциите срещу Русия, добавяйки че сега ЕС не може да си позволи да страда и че не трябва да се стига до нова студена война.