Вие сте тук

Сигналът за атентат в Брюксел е фалшив (обниовена)

Дата на публикуване: 
вторник, 21 Юни, 2016 - 10:00

12:00 часа, българско време - Фалшив сигнал за бомбен атентат накара полицията в Брюксел да блокира района около централен търговски център. Това е инфорамцията, която предаде БНР. Задържан е един мъж, но експлозиви не бяха открити. Неизвестният мъж на 26-годишна възраст, опасан с колан, подал сигнал за бомба по телефона около 5:30 сутринта. Минути по-късно е бил задържан, а районът около най-известния търговски мол City-2 в центъра на Брюксел беше блокиран от полицаи и експерти по обезвреждане на взривни устройства.

След анализ обаче се оказало, че в колана му няма никакви експлозиви. Според полицейски източници, той бил пълен с готварска сол. Друг полицейски представител е обяснил за телевизия РТЛ, че става дума за „неуравновесен“ човек.

Ситуацията в момента е под контрол, заяви пред журналисти белгийския премиер Шарл Мишел, който извънредно присъства на заседание на кризисния щаб по сигурността. Службите за сигурност са изключително бдителни, допълни той.

Белгийският кризисен център се събра на извънредно заседание (10:00 часа, бъларско време): Една от двете основни търговски улици в Брюксел е отцепена тази сутрин от полицията заради съмнения за бомба в мол, съобщиха свидетели от мястото на събитието, цитирани от местни медии. Според непотвърдена официално информация, задържан е мъж с пояс с експлозиви, гласи информацията на БТА.

Премиерът Шарл Мишел е отменил едночасово интервю на живо, насрочено за тази сутрин, и е свикал спешно заседание на националния кризисен център. Той е определил случая като "много сериозен". Засега е известно, че операцията в района е започнала след получаването на сигнал от гражданин около 5.30 ч. тази сутрин.

Белгийски медии съобщават, че трима от задържаните през почивните дни 40 души в националната антитерористична операция са подготвяли атентат в района на отцепената днес улица, както и в другата голяма търговска зона на Брюксел - авеню "Луиз". Това ставало ясно от подслушани разговори между уличените, които са роднини на двамата братя, самовзривили се при атентатите в белгийската столица на 22 март.