Вие сте тук

Юнкер няма намерение да подава оставка заради Brexit

Дата на публикуване: 
сряда, 29 Юни, 2016 - 17:33

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че е несправедливо да бъде обвиняван за резултатите от референдума във Великобритания, на който гражданите на страната гласуваха тя да напусне ЕС, и да се иска оставката му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос дали смята, че е направил достатъчно, за да убеди британците да останат в Европейския съюз, Юнкер посочи, че както британското правителство, така и опозицията са го помолили да не се меси в кампанията. "Нямам намерение да позволя на подобни критики да ми повлияят по какъвто и да било начин", подчерта той на срещата на върха на ЕС в Брюксел. "Честно казано, (те) не ме интересуват".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск го подкрепи, заявявайки, че "Жан-Клод Юнкер е последният човек, когото можем да обвиняваме" за негативния резултат от референдума.

Преди да свика допитването британският премиер Дейвид Камерън получи специални права за своята страна, припомня ДПА. Някои твърдят, че тези отстъпки не са били достатъчно щедри.

Туск обаче заяви, че това, което Европейската комисия е предложила на Камерън, е било "максималното и повече от максималното" допустимо, като се имат предвид правилата на ЕС и съпротивата на други страни членки.