Вие сте тук

При извънредни ситуации да бъдат ограничавани и граждански права

вторник, 5 Юли, 2016 - 12:20

Мерките, които сме разписали в законопроекта за антитероризма, са от извънреден характер, но основната им цел, смисълът е да можем да гарантираме живота на гражданите, дори това да е свързано с ограничаване на правата на някои от хората, които са въвлечени в терористични актове. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти след края на отбелязването на 137 години от основаването на МВР, съобщава БТА.

Тя посочи, че сутринта законопроектът е бил обсъден за втори път в Съвета за сигурност към Министерския съвет. Бъчварова отбеляза, че е много важно професионалната общност да застане зад него, защото той трябва да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани.

По повод на критиките, че законопроектът нарушава човешки права, министърът заяви, че когато се взимат решение по тази тема, трябва да се вземе най-доброто решение за най-много хора. По думите й един терористичен акт сам по себе си е заплаха за човешкия живот, което означава, че отнема основно право на човека.

Обстоятелството, че на някои хора, които планират такива действия, ще бъдат нарушени част от правата, е несъвместимо с другата страна, с опасността от отнемане на човешки живот, посочи Бъчварова. Тя добави, че законът е доста балансиран и умерен, сравнявайки го с подобни закони в други държави.

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, цитиран от БНР,  допълни:

Че ще има ограничение на правата на гражданите, трябва да сте сигурни, защото няма как да се получи балансът по друг начин. Не е нормално десет пъти да отидете през годината в зона на военен конфликт, където "Ислямска държава" води действителни военни действия, и да очаквате, че правата ви няма да бъдат нарушени.

Очаква се проектозаконът да бъде внесен в Народното събрание, заяви по-рано пред "Хоризонт" Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисия за контрол на специалните служби.

Повече за законопроекта може да прочетете тук

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.