Вие сте тук

При извънредни ситуации да бъдат ограничавани и граждански права

Дата на публикуване: 
вторник, 5 Юли, 2016 - 12:20

Мерките, които сме разписали в законопроекта за антитероризма, са от извънреден характер, но основната им цел, смисълът е да можем да гарантираме живота на гражданите, дори това да е свързано с ограничаване на правата на някои от хората, които са въвлечени в терористични актове. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти след края на отбелязването на 137 години от основаването на МВР, съобщава БТА.

Тя посочи, че сутринта законопроектът е бил обсъден за втори път в Съвета за сигурност към Министерския съвет. Бъчварова отбеляза, че е много важно професионалната общност да застане зад него, защото той трябва да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани.

По повод на критиките, че законопроектът нарушава човешки права, министърът заяви, че когато се взимат решение по тази тема, трябва да се вземе най-доброто решение за най-много хора. По думите й един терористичен акт сам по себе си е заплаха за човешкия живот, което означава, че отнема основно право на човека.

Обстоятелството, че на някои хора, които планират такива действия, ще бъдат нарушени част от правата, е несъвместимо с другата страна, с опасността от отнемане на човешки живот, посочи Бъчварова. Тя добави, че законът е доста балансиран и умерен, сравнявайки го с подобни закони в други държави.

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, цитиран от БНР,  допълни:

Че ще има ограничение на правата на гражданите, трябва да сте сигурни, защото няма как да се получи балансът по друг начин. Не е нормално десет пъти да отидете през годината в зона на военен конфликт, където "Ислямска държава" води действителни военни действия, и да очаквате, че правата ви няма да бъдат нарушени.

Очаква се проектозаконът да бъде внесен в Народното събрание, заяви по-рано пред "Хоризонт" Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисия за контрол на специалните служби.

Повече за законопроекта може да прочетете тук