Вие сте тук

Започва процедурата за избор на нов лидер на Консервативната партия във Великобритания

Дата на публикуване: 
вторник, 5 Юли, 2016 - 10:59

С гласуване депутатите консерватори ще определят кой от петимата кандидати да отпадне от надпреварата за нов лидер на партията и премиер на Великобритания, съобщава БНР.

330 депутати от Консервативната партия ще гласуват в първия кръг днес следобед, като се очаква резултатът да бъде оповестен около 21 ч. българско време. Тогава трябва да стане ясно кой от петимата кандидати е събрал най-малко гласове и ще отпадне от по-нататъшната борба.  

Фаворит за поста продължава да е вътрешният министър Тереза Мей, но във все по-сериозна заплаха за нея се превръща заместник-министърът на енергетиката Андреа Ледсъм, която вчера получи подкрепата на Борис Джонсън. Останалите трима кандидати са бившият министър на отбраната Лиъм Фокс, министърът на правосъдието Майкъл Гоув и министърът на трудовата заетост и пенсионното дело Стивън Краб. 


Следващите гласувания са в четвъртък и отново във вторник, докато не останат само двама кандидати. Тогава новият лидер ще бъде определен при гласуване на по-широк партиен принцип, а окончателното решение за приемник на Дейвид Камерън се очаква през септември.

Според наличната информация, в момента Тереза Мей разполага с подкрепата на 115 депутати, а Андреа Ледсъм има 40 привърженици. Както обаче отбелязват политическите наблюдатели, събитията в Уестминстър се развиват толкова бързо, че никой не се наема да прави прибързани прогнози.