Вие сте тук

Тереза Мей печели първия тур в изборите на Консервативната партия

Дата на публикуване: 
сряда, 6 Юли, 2016 - 11:04

Британският вътрешен министър Тереза Мей спечели първия тур от избора за нов лидер на Консервативната партия в страната, предаде „Дарик”.

При гласуването на първи тур сред парламентарните представители на торите 165 от тях подкрепиха 59-годишната Мей. Втори по популярност сред петимата кандидати е министърът на енергетиката Андреа Лийдсъм, зад която застанаха 66 депутати.

След неуспеха си в първия тур кандидатурата на министъра на отбраната Лиъм Фокс отпада от надпреварата, тъй като е събрала най-малка подкрепа - 16 гласа.

Досегашният ръководител на торите и премиер на страната Дейвид Камерън подаде оставка след референдума на 23 юни, в който мнозинството британци решиха страната им да напусне ЕС.

Мей, наричана от някои „новата Желязна лейди”, също като Камерън подкрепяше оставане на Великобритания в Евросъюза.

Камерън ще се оттегли от управлението през октомври, а премиерският пост ще заеме наследника му начело на Консервативната партия. Той трябва да бъде определен до 9 септември. Следващия тур е на 7 юли, а в него освен Мей и Лидсъм, участие ще вземат правосъдният министър Майкъл Гоув и пенсионният Стивън Краб.