Вие сте тук

ЕЦБ заплаши Словения със съд след полицейските обиски

четвъртък, 7 Юли, 2016 - 12:20
Тема: 

Европейската централна банка (ЕЦБ) заплаши да даде Словения на съд, след като полицията иззе документи от централната банка на страната - необичаен конфликт между властите и една от най-уважаваните институции в еврозоната, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги изрази съжаление за конфискацията, която по думите му нарушава правните привилегии и имунитети в ЕЦБ, и призова председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се намеси.

Вчера словенската полиция претърси търговски помещения на четири места в Любляна, включително централната банка, събирайки доказателства по предварително разследване във връзка с предполагаеми нередности при банковата реформа през 2013 година.

"Иззетото оборудване съдържа информация на ЕЦБ и такава информация е защитена от пряко приложимото първично право на ЕС", посочва Драги в писмо до държавния прокурор на Словения. "ЕЦБ също така ще проучи възможността за подходящи съдебни мерки според словенското законодателство", допълва президентът на ЕЦБ.

Полицията е иззела информация от компютъра на управителя на словенската централна банка Бощян Язбец, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, както и от компютрите на бивш заместник-управител и на част от персонала.

Словенската полиция уточни, че разследването е свързано с оценка на една от банките, спасени от държавата през 2013 година, според която банката е могла да се освободи от задълженията си към притежателите на подчинени облигации и подчинен дълг (с второстепенен приоритет) на стойност 257 милиона евро.

През 2013 година предишното правителство трябваше да налее над 3 милиарда евро в местните банки, за да ги предпази от крах под натиска на огромно количество лоши заеми. Така страната се размина на косъм от международен спасителен заем, припомня агенцията.

 

Като част от преструктурирането в банковия сектор подчинени дългови книжа за около 600 милиона евро бяха заличени в пет банки.

През 2014 година по този повод Словенската асоциация на малките акционери заведе няколко дела срещу централната банка и търговски банки. Случаите още не са приключили.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.