Вие сте тук

Започва срещата на върха на НАТО във Варшава

петък, 8 Юли, 2016 - 10:31
Тема: 
В полската столица Варшава започва ключовата среща на върха на НАТО, на която ще бъде обявено усилване на източния фланг на Алианса, съобщава БНР. В нея ще участват над 60 делегации – представители на 28-те държави членки, на 26-те страни партньори, както и на Европейския съюз, ООН, Световната банка. Президентът Росен Плевнелиев и министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов са на срещата. Очаква се на форума НАТО да обяви, че европейският противоракетен щит вече е в оперативна готовност. Четири многонационални батальона до 1000 души в Полша и Балтийските републики ще бъдат одобрени на срещата.
 
Откриването на срещата може да следите на живо ТУК
 
На пресконференция, заедно с полския президент Анджей Дуда, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи:
 
Решението за увеличаване на силите на НАТО за бързо реагиране с четири многонационални батальона- един в Полша и по един в трите държави от Прибалтика, дава ясно да се разбере, че НАТО е готова да защитава и отбранява всяка част от територията си. Смятам, че е важно да се знае, че батальоните, които ще разположим в източната част от Алианса, са с участието на различни страни, което е ясен знак, че всяко нападение срещу някой от съюзниците ще бъде посрещнато с отговор от целия Съюз.
 
В предишни изявления Столтенберг изтъкваше, че системата не е насочена срещу Русия и има чисто отбранителен характер. 
 
За Черноморието се очаква да бъде одобрена бригада в Румъния. За нея България каза, че е готова да прати до 400 войници. Те ще бъдат позиционирани в България и ще участват в съвместни учения и тренировки на НАТО на ротационен принцип, уточни военният министър Николай Ненчев. България вече подчерта, че участието в Черно море с кораби няма да бъде по-различно от досега провежданите учения в рамките на НАТО. 
 
Очаква се след заседанието във Варшава да бъде насрочена нова среща на Съвета НАТО – Русия. Разговорите минават през темата за въздушната безопасност над Балтийско море. Руският президент Владимир Путин каза също, че ако Финландия стане членка на НАТО, Русия може да придвижи войските си по-близо до финландската граница. На свой ред Йенс Столтенберг подчерта, че Финландия и Швеция са много важни партньори за НАТО. 
 
Програмата на форума предвижда също председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия да подпишат документ за по-тясно сътрудничество с НАТО. Ще бъде разгледано и присъствието на Алианса в Афганистан.
 
Домакинството на срещата се разглежда като момент на съзряване за Полша и потвърждение за нейното значение за Алианса, към който тя се присъедини през 1999 г., едва 10 години, след като приключи с комунистическото управление и членството си в Организацията на Варшавския договор. Полша е една от страните, които отдавна призовават за засилване на присъствието на НАТО в Източна Европа, страхувайки се от повторение на руското нахлуване и анексирането на Крим през 2014 г., и войната с Грузия през 2008 г. 

Форумът във Варшава е определян от някои като най-важната среща на НАТО от края на Студената война – до голяма степен защото на него официално ще бъде обявен подход на по-голяма бдителност към Русия.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.