Вие сте тук

Започва срещата на върха на НАТО във Варшава

Дата на публикуване: 
петък, 8 Юли, 2016 - 10:31
Тема: 
В полската столица Варшава започва ключовата среща на върха на НАТО, на която ще бъде обявено усилване на източния фланг на Алианса, съобщава БНР. В нея ще участват над 60 делегации – представители на 28-те държави членки, на 26-те страни партньори, както и на Европейския съюз, ООН, Световната банка. Президентът Росен Плевнелиев и министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов са на срещата. Очаква се на форума НАТО да обяви, че европейският противоракетен щит вече е в оперативна готовност. Четири многонационални батальона до 1000 души в Полша и Балтийските републики ще бъдат одобрени на срещата.
 
Откриването на срещата може да следите на живо ТУК
 
На пресконференция, заедно с полския президент Анджей Дуда, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи:
 
Решението за увеличаване на силите на НАТО за бързо реагиране с четири многонационални батальона- един в Полша и по един в трите държави от Прибалтика, дава ясно да се разбере, че НАТО е готова да защитава и отбранява всяка част от територията си. Смятам, че е важно да се знае, че батальоните, които ще разположим в източната част от Алианса, са с участието на различни страни, което е ясен знак, че всяко нападение срещу някой от съюзниците ще бъде посрещнато с отговор от целия Съюз.
 
В предишни изявления Столтенберг изтъкваше, че системата не е насочена срещу Русия и има чисто отбранителен характер. 
 
За Черноморието се очаква да бъде одобрена бригада в Румъния. За нея България каза, че е готова да прати до 400 войници. Те ще бъдат позиционирани в България и ще участват в съвместни учения и тренировки на НАТО на ротационен принцип, уточни военният министър Николай Ненчев. България вече подчерта, че участието в Черно море с кораби няма да бъде по-различно от досега провежданите учения в рамките на НАТО. 
 
Очаква се след заседанието във Варшава да бъде насрочена нова среща на Съвета НАТО – Русия. Разговорите минават през темата за въздушната безопасност над Балтийско море. Руският президент Владимир Путин каза също, че ако Финландия стане членка на НАТО, Русия може да придвижи войските си по-близо до финландската граница. На свой ред Йенс Столтенберг подчерта, че Финландия и Швеция са много важни партньори за НАТО. 
 
Програмата на форума предвижда също председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия да подпишат документ за по-тясно сътрудничество с НАТО. Ще бъде разгледано и присъствието на Алианса в Афганистан.
 
Домакинството на срещата се разглежда като момент на съзряване за Полша и потвърждение за нейното значение за Алианса, към който тя се присъедини през 1999 г., едва 10 години, след като приключи с комунистическото управление и членството си в Организацията на Варшавския договор. Полша е една от страните, които отдавна призовават за засилване на присъствието на НАТО в Източна Европа, страхувайки се от повторение на руското нахлуване и анексирането на Крим през 2014 г., и войната с Грузия през 2008 г. 

Форумът във Варшава е определян от някои като най-важната среща на НАТО от края на Студената война – до голяма степен защото на него официално ще бъде обявен подход на по-голяма бдителност към Русия.