Вие сте тук

Лидерите на ЕС и Китай поставят акцент върху икономически въпроси на срещата на върха в Пекин

вторник, 12 Юли, 2016 - 10:57
Тема: 

Лидерите на ЕС и Китай започват двудневна среща на върха в Пекин, като разговорите най-вероятно ще бъдат съсредоточени върху икономиката на фона на несигурността заради Брекзита и натиска на европейските компании за по-добър достъп до китайския пазар, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

В китайската столица за срещата пристигнаха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, които днес ще се срещнат с китайския президент Си Цзинпин и с премиера Ли Къцян. Пред европейските лидери може би ще бъде поставен въпросът за бъдещето на съюза след решението на Великобритания да напусне блока.

В дневния ред на разговорите е включено евентуалното даване на статут на пазарна икономика на Китай. ЕС обмисля промяна, която би довела до смекчаване на някои ограничения върху китайския внос в Евросъюза.

Китай целеше да постигне статут на пазарна икономика тази година според условията за приемането на страната в Световната търговска организация през 2001 година.

Този статут ще помогна на Пекин да покаже, че не субсидира износа си, за да подкопава световната конкуренция.

Европейският парламент през май гласува против промяната на статута. ЕС посочва, че първо трябва да бъдат развити други механизми за защита на европейската търговия срещу евтиния китайски внос, отбелязва ДПА.

Очаква се европейските лидери да окажат натиск върху китайските си колеги за ускоряване на усилията за намаляване на свръхкапацитетите в стоманения сектор, допълва АП.

Брюксел обвинява Пекин, че наводнява пазара с евтина стомана и застрашава европейския износ и работни места. ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, а Китай е вторият търговски партньор на Евросъюза след САЩ.

Европейските компании, които работят в Китай, от години се оплакват от пречки при достъпа до пазара, неравни условия в конкуренцията, недостатъчна прозрачност и несигурно върховенство на закона в страната.

Други теми могат да бъдат ситуацията в Сирия и мигрантската криза, евентуални нови области за сътрудничество при защитата и сигурността в Африка, както и при климатичните промени.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.