Вие сте тук

Меркел поиска Великобритания бързо да уточни отношенията си с ЕС

вторник, 12 Юли, 2016 - 11:11

Изборът на Тереза Мей за нов лидер на консервативната партия и министър-председател на Великобритания предизвика вълна от реакции в международната политическа общност, съобщава БНТ.

Мей ще встъпи в длъжност утре, след като досегашният премиер на страната Дейвид Камерън представи оставката си на нейно величество кралица Елизабет Втора.

Американският президент Барак Обама обяви подкрепата си за избора на британските консерватори и изрази увереност, че добрите отношения между Обединеното кралство и Съединените щати ще останат такива. Това съобщи на официална пресконференция говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Джош Ърнест, говорител на Белия дом: "Президентът е напълно уверен, че връзката между Съединените щати и Великобритания е специална и независима от личностите на лидерите на политическите партии в страната. Той смята, че с Тереза Мей ще могат да се координират ефективно не само за да запазят, но и да разширят връзките между двете страни."

В друго свое официално изявление Обама заяви, че приема решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и че не разчита резултатът от вота на британците да бъде обърнат.

Германският канцлер Ангела Меркел на свой ред призова Лондон бързо и точно да уточни взаимоотношенията си с блока.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Обединеното кралство трябва бързо да изясни как иска да оформи бъдещите си взаимоотношения с Европейския съюз. От германска гледна точка мога само да подчертая, че Великобритания е желан търговски партньор. Но Европейския съюз и оставащите 27 държави в него трябва да защитят своите собствени интереси."

Думите на Меркел срещнаха одобрението на редица политически фигури в Европа. Очаква се Тереза Мей да говори по-подробно относно програмата на Великобритания за излизане от Европейския съюз под нейно ръководство след встъпването си в длъжност в сряда.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.