Вие сте тук

Поне 84 са жертвите в Ница (обновена)

петък, 15 Юли, 2016 - 07:43

По първоначална информация няма данни за пострадали български граждани при атентата в Ница. Посолството на Република България в Република Франция следи отблизо ситуацията и поддържа постоянна връзка с властите в страната. Това съобщиха от Външно.

80 са жертвите на нападението с камион, извършено късно снощи във френския град Ница, по време на заря по повод националния празник на страната.  Десетки са ранени, 18 души са пострадали ранени. Сред убитите има и деца. Информацията е на БНР.

Камионът се е движил сред сред тълпата близо 2 километра. Имало е престрелка между хора, които са били в камиона и полицейски части. В превозното средство са открити множество оръжия и гранати. Властите в Ница предупреждават хората да останат по къщите си и да не излизат.

Президентът Франсоа Оланд определи нападението като терористичен акт.

Оланд ще посети по-късно днес Ница, след като проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност в Елисейския дворец. Той обяви и удължаване на извънредното положение с още три месеца.

След днешния съвет по сигурността ще отида, заедно с вътрешния министър, в Ница, за да окажа подкрепа на града и управата му в това изпитание и за да мобилизирам всички необходими средства. Франция е потресена от тази нова трагедия. Тя е ужасена, но тя е силна и ви уверявам, че тя ще става все по-силна, заяви френския президент Франсоа Оланд.

Въпреки, че няма официална информация, вече се знае повече за самоличността на нападателя, който е бил застрелян на място от полицията. Според местни издания той е на 31 години, с френско-тунизийски произход, жител на Ница. В камиона му са били открити документи за самоличност и оръжия. Според много очевидци той е открил огън и по полицията, преди да бъде убит.

Целия материал на Юлия Талева - кор. на БНР в Париж , Младен Петков - кор. на БНР в САЩ , Никола Миладинов - кор. на БНР в Брюксел може да видите тук.

 

La France est éplorée, affligée, mais elle est forte et le sera toujours plus que les fanatiques qui veulent aujourd’hui la frapper. #Nice

— François Hollande (@fhollande) July 15, 2016

@POTUS on the attack in Nice, France: pic.twitter.com/CrbChxZs04— The White House (@WhiteHouse) July 14, 2016

 Извършителят на атаката в Ница бе идентифициран като Мохамед Лахуаедж Бухлел, жител на южния френски град, съобщи местният вестник "Нис матен", цитиран от ТАСС, съобщи БНТ.

По-рано вече стана ясно, че нападателят е 31-годишен мъж с двойно гражданство - френско и тунизийско, роден в Тунис, предаде Ройтерс, като се позова на полицейски източници. Мъжът е бил известен на полицията за битови престъпления като кражба и насилия, но не е бил в списъка за наблюдение на разузнавателните служби.

Нападателят е живял в Ница и е взел под наем в сряда камиона, който използва при атаката, съобщиха полицейски източници, цитирани от ТАСС.

Апартаментът на Бухлел в града е бил претърсен от полицията тази сутрин.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.