Вие сте тук

Френският парламент удължи извънредното положение във Франция с 6 месеца

Дата на публикуване: 
сряда, 20 Юли, 2016 - 10:10

Националното събрание - долната камара на френския парламент - одобри удължаването на извънредното положение в страната с 6 месеца, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

Първоначално се очакваше депутатите да гласуват само за удължаване с 3 месеца. По-късно днес законопроектът за удължаването с 6 месеца ще бъде дебатиран и в Сената.

Преди гласуването френският премиер Манюел Валс каза, че Франция трябва да очаква още атентати и че още невинни ще бъдат убити, предаде Франс прес.

Въпреки че тези думи са трудни за изричане, мой дълг е да го направя. Ще има още атентати и още убити невинни. Ние не трябва да се свикваме с това. Ние никога не трябва да свикваме с това. Ние трябва да се научим да живеем с тази заплаха. Да живеем с нея и да се борим с нея“, каза Валс.

В речта си пред депутатите Валс каза, че предполагаемият джихадист Реда Крике, арестуван близо до Париж през март, със сигурност е имал намерение да извърши нападение по време на европейския шампионат по футбол, организиран във Франция, предаде Франс прес.

От 2012 г. бяха осуетени 16 атентата. През март 2016 г. в Аржьонтьой беше задържано лице, притежаващо истински арсенал и много мощни експлозиви и което вероятно е взело на прицел Евро 2016 г., каза пред депутатите Валс.

За първи път премиерът официално говори за вероятната мишена на разбитата мрежа на 34-годишния Реда Крике. Досега властите казваха, че Крике е подготвял мащабен атентат.

Борбата с тероризма ще бъде дълга. Тези, които обещават, че тя ще може да се разреши с вълшебна пръчица, лъжат, каза Валс. Той съобщи, че над 2000 французи в една или друга степен са свързани с ислямистки организации, в това число в Сирия и Ирак. От тях 203 души вече се намират във Франция, а 179 имат намерение да се върнат в скоро време.

Това е сериозна заплаха за нашата национална сигурност и за безопасността на цяла Европа, каза Валс.

Извънредното положение във Франция беше въведено след нападенията в Париж от ноември 2015 г. То се удължава за четвърти път.