Вие сте тук

10 души убити, 27 ранени при кървавата трагедия в Мюнхен

събота, 23 Юли, 2016 - 10:38
Тема: 

Десет души, сред които и извършителят, загинаха, след като млад мъж откри стрелба вчера в търговски център в германския град Мюнхен. По последни данни на полицията при атаката са били ранени 27 души, трима от които са в критично състояние.  

След приключването на полицейската операция, нападателят беше идентифициран като 18-годишен германец от ирански произход, без криминално досие, който през последните две години живеел в града.   Той  носел пистолет и червена раница, когато започнал да стреля в ресторант "Макдоналдс" в 17,52 ч. в търговския център "Олимпия".   Видеозапис от мобилен телефон, качен онлайн, показа младежа,  застанал на паркинг на покрива на мола, да крещи на снимащия, като в един момент заявява "Аз съм германец" и после стреля.

Тийнейджърът, който имал двойно германско и иранско гражданство, се застрелял в главата в странична улица на около километър от мола. 

Началникът на мюнхенската полиция -Хубертус Андре съобщи, че, по последна информация, нападателят е действал сам, без съучастници. Той обаче отказа да даде категорично мнение дали става дума за терористичен акт или за действия на психично неуравновесен човек.  

Началникът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел Петер Алтмайер заяви, че никой не иска Германия да се превърне в държава на постоянното наблюдение на гражданите, за да има пълна сигурност за гражданите. 

"Дойче бан" предложи на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не могат да напуснат Мюнхен, да пренощуват във вагоните на влаковете, спрени на станциите около града, предаде ДПА.  Там ръководствто на германския жп концерн осигурява за туристите временен подслон във вагоните, както и закуска. След стрелбата беше спрян общественият транспорт в  цял Мюнхен. 

Всички европейски лидери изразиха съпричастност след трагедията.  Българският президент Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов изпратиха съболезнователни телеграми до първите ръководители на германската държава. 

Според президента на Франция Франсоа Оланд смъртоносната стрелба в Мюнхен е била „отвратителна терористична атака“ целяща всяването на страх в Германия, предадеReuters.

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че трябва да се направи всичко за спирането на тероризма, това не трябва да продължава, пише The Daily Mail.

Материалът е на БНР.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.