Вие сте тук

Мария Габриел оглавява мисията на ЕС за наблюдение на изборите в Габон

Дата на публикуване: 
вторник, 26 Юли, 2016 - 14:15

Върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини номинира зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП за ръководител на наблюдателната мисия на ЕС на предстоящите избори в Габон. Това е първата мисия в историята на отношенията между ЕС и Габон, която Съюзът изпраща в африканската държава по покана на правителството. Под ръководството на Мария Габриел, около 60 наблюдатели ще проследят целия процес от подготовката до провеждането на изборите, насрочени за 27 август.

„Мисията изразява твърдия ангажимент на ЕС да допринесе за по-спокоен, надежден и прозрачен изборен процес в Габон. Повече от всякога регионът на Централна Африка се нуждае от примери за стабилност, както и от провеждане на демократични и честни избори. Приветстваме поканата на властите в Габон и подчертаваме доброто сътрудничество по време на подготовката на мисията“, заяви Мария Габриел, ГЕРБ/ЕНП. В рамките на мисията тя ще проведе срещи с държавните власти на страната, представители на автономната и постоянна Национална избирателна комисия, кандидат-президентите, политически партии, представители на гражданското общество и медиите в Габон.

В изявлението си за назначаването на Мария Габриел за ръководител на мисията, Федерика Могерини заяви: „Европейският съюз е до Габон в усилията на страната за консолидация на демокрацията. Важно е всички заинтересовани страни да работят за провеждането на прозрачни и достоверни избори, за отхвърляне на всички форми на насилие по отношение на свободата на изразяване, публично събрание, достъп до информация. Установяването на истински диалог между всички политически участници ще допринесе за успокояването на политическата обстановка и избягване на напрежението и радикализацията. Уверена съм, че мисията на ЕС за наблюдение на изборите в Габон, водена от евродепутата Мария Габриел,ще има важен принос за изборния процес“.

Разполагането на мисия за наблюдение на изборите в Габон има за цел да допринесе за прозрачността на изборния процес и спазването на основните свободи. Мисията ще направи цялостна, безпристрастна и обективна оценка на изборния процес и неговото съответствие с националните и международни стандарти за демократични избори. Мисията на ЕС ще работи и с други международни мисии, като тази на Африканския съюз.

Припомняме, че през 2011 г. Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП беше номинирана за ръководител на мисията на ЕС за наблюдение на изборите в ДР Конго от тогавашния Върховен представител на Съюза баронеса Катрин Аштън.