Вие сте тук

Юнкер назначи Мишел Барние за главен преговарящ на ЕС при провеждането на преговорите за Брекзит

сряда, 27 Юли, 2016 - 14:50

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи бившия европейски комисар Мишел Барние като главен преговарящ при предстоящия развод на ЕС със Великобритания, след като на референдума на 23-ти юни британците гласуваха за напускане на съюза.

Според Юнкер, Барние ще трябва да поеме новия си пост на 1-ви октомври, коментира БНР.

Изненадващото назначение на бившия европейски комисар за главен преговарящ за Brexit е факт на последната среща на Европейската комисия преди лятната ваканция.

Мишел Барние е френски политик от център-дясно. Той беше европейски комисар в периода от 2009-а до 2014-а година, отговарящ за европейския вътрешен пазар и участващ дейно в реформите, отнасящи се за сектора на финансовите услуги, европейската финансова регулация и за формирането на Единния банков съюз по време на дълговата криза в еврозоната.

Барние също така е участвал и в две френски правителства като външен и министър на земеделието, като до скоро беше и специален съветник на Жан-Клод Юнкер по въпросите на отбраната.

Официалният пост на г-н Барние ще бъде "главен преговарящ, отговарящ за работната група на ЕК за подготовка и провеждане на преговорите с Обединеното кралство по силата на член 50 от Договора на ЕС".

Обявявайки назначението, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че иска опитен политик за тази работа.

„Много се радвам, че моят приятел Мишел Барние прие тази важна и трудна задача. Исках опитен политик за тази трудна работа. Мишел е опитен преговарящ с богат опит в основни области на политиката, свързани с преговори и разполага с широка мрежа от контакти в столиците на страните - членки на Европейския съюз“, посочи той.

Въпреки назначаването на Мишел Барние за поста на главен преговарящ, трябва да се има предвид, че по-голямата част от предстоящите трудни политически решения относно преговорите с Великобритания за Brexit ще бъдат взимани от Европейския съвет, представляващ държавите - членки на ЕС.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.