Вие сте тук

Москва покани експерти на НАТО за консултации

Дата на публикуване: 
вторник, 2 Август, 2016 - 08:30
Тема: 

Русия покани експерти от НАТО в Москва, за обсъждане на сигурността в Европа с фокус върху полетите над Балтийско море. По-рано Финландия предложи да се забрани преминаването оттам на самолети с изключени транспондери, съобщава БНТ.

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви, че срещата е планирано да се проведе през септември. "Военни експерти са поканени в Москва през септември за консултации по военнополитическата обстановка в Европа", заяви вчера заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

По думите на Антонов руската страна на заседанието на Съвета Русия - НАТО е предложила "позитивна програма" за развитие на отношенията с алианса. Реализирането й би помогнало за намаляване на напрежението и предотвратяването на военни инциденти по линията на съприкосновение на въоръжените сили на страните, добави заместник-министърът.    

За Москва приоритетната задача е достигането на споразумение всички военни полети над Балтийско море да се извършват само с включени транспондери. Тази инициатива всъщност е на финландския президент Саули Ниинистьо, чието предложение беше официално подкрепено от Москва още в началото на юли. Срещата през септември ще има за цел да се проведат консултации и да се изготвят съгласувани мерки за реализирането на това предложение.

Допълнително, експертите на Алианса и представители на нечленуващите в НАТО прибалтийски републики ще обсъдят и няколко предложения за сътрудничество, отправени от Москва през последните месеци.