Вие сте тук

Номинираният от Великобритания еврокомисар ще отговаря за сигурността в ЕС

вторник, 2 Август, 2016 - 13:29

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е решил да даде портфейла на сигурността на ЕС на номинирания от Великобритания нов еврокомисар Джулиан Кинг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бившият британски премиер Дейвид Камерън номинира Джулиан Кинг за представител на Великобритания в Европейската комисия на мястото на Джонатан Хил, който подаде оставка, след като британците гласуваха за излизане от ЕС на референдума на 23 юни.

Сред задълженията на Кинг ще бъде изготвяне на отговор на ЕС в борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, каза Комисията.

Номинацията на Кинг трябва да бъде одобрена от Европейския парламент.

Джулиан Кинг ще съдейства за прилагане на петгодишната европейска програма за сигурност, която бе приета от Комисията през април, предаде Франс прес.

Портфейлът на Кинг е нов и допълва вече съществуващи, се уточнява в изявлението на Комисията.

Кинг е прекарал по-голямата част от кариерата си в Европа, а от 1 февруари 2016 г. е посланик на Великобритания във Франция.

Бил е началник на кабинета на британците Питър Манделсън (търговия) и Катрин Аштън (дипломация) в Европейската комисия в периода 2008-2009 г, както и посланик на Великобритания в Ирландия.

Портфейлът на предшественика на Кинг - Джонатан Хил бе за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари. Той бе разпределен между еврокомисарите Валдис Домбровскис (Латвия) и Пиер Московиси (Франция).

Ако номинацията му бъде потвърдена от Европейския парламент и одобрена от страните членки на ЕС, Джулиан Кинг ще работи под ръководството на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и Хартата на основните права. Работата му ще допълва тази на комисаря за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Друго задължение на Кинг ще е да улесни споделянето на разузнавателна информация в обстановка на поредица от терористични нападения в ЕС, макар и областта му на работа да е предимно отговорност на националните правителства на ЕС, отбелязва ДПА.

Великобритания приветства решението на ЕК да натовари британския кандидат за еврокомисар Джулиан Кинг с изготвяне на програмата на ЕС за борба с тероризма и насърчаването на споделянето на разузнавателна информация, предаде Ройтерс.

"Приветстваме това решение на председателя на ЕК. Сигурността е жизненоважен въпрос за всички страни членки и сътрудничеството в ЕС може да помогне за по-добрата ни защита от различните заплахи, пред които сме изправени", каза говорителка на премиера Тереза Мей.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.