Вие сте тук

Препоръки на МВнР във връзка с бомбените експлозии в Тайланд на 11-12 август 2016 г

петък, 12 Август, 2016 - 15:32

Препоръки на МВнР във връзка с бомбените експлозии в Тайланд на 11-12 август 2016 г.

През последното денонощие в 5 южни провинции на Тайланд избухнаха поредица от бомбени експлозии. В тази връзка Министерството на външните работи на Република България препоръчва на българските граждани, пътуващи за Тайланд,  да бъдат особено внимателни, да се осведомят преди пътуване подробно за актуалната обстановка, да следят внимателно международните и местни медии и да следват всички инструкции и ограничения, издадени от местните власти, както и да проявяват необходимата предпазливост като избягват места с голямо струпване на хора.

До момента в МВнР не са постъпвали данни за загинали или ранени български граждани, но има данни за ранени туристи от няколко европейски държави.

Република България няма функциониращо посолство в столицата на Кралство Тайланд Банкок. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Тайланд, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Ханой, Виетнам или към това в Джакарта, Индонезия.

Посолство на Република България в Ханой, Виетнам

Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10

Тел.: +844 3845 2908

Факс: +844 3846 0856

Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч.

Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

 

Посолство на Република България в Джакарта, Индонезия

 

Адрес: Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol

Телефон: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30

Телефон/факс: +62 21 390 40 49

Работно време: По - Пт, 9.30 – 17.00 ч.

Консулска служба

Работно време: По - Пт, 9.30 – 17.30 ч.

E-mail: Embassy.Jakarta@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/indonesia

Почетен консул на Република България в Кралство Тайланд

Г-н Сомбат Лаохапонгчана (Mr. Sombat Laohapongchana)

Адрес: 3675 Rama 4 rd. Phrakamong, Klongloey Bangkok 10110, Thailand

Тел.: +66 2 258 54 95; Факс: +66 2 258 64 63

Е-mail: sombat@ktt.co.th

 

Портал ЕВРОПА напомня на всички български граждани, че като европейски граждани, могат да потърсят съдействие и в дипломатическите представителства на другите държави-членки на ЕС.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.