Вие сте тук

Меркел не вижда основание санкциите на ЕС срещу Русия да бъдат отменени

петък, 19 Август, 2016 - 12:42
Тема: 

Няма основание санкциите на ЕС срещу Русия да бъдат отменени, тъй като Москва не е изпълнила всичките си ангажименти по силата на мирния план от Минск. Това заяви в публикувано днес интервю германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, съобщи БТА.

Тя каза пред медийната група "Редакционснецверк Дойчланд", че Русия е предизвикала голяма криза, като е анексирала Крим, както и с подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна.

"Европа трябваше да реагира на това нарушение на основни принципи", заяви Меркел.

Германският канцлер посочи още, че тя и френският президент Франсоа Оланд работят "с всички сили" да накарат Украйна и Русия да прилагат споразумението за спиране на огъня от Минск въпреки всички трудности.

"Това е и си остава критерий за бъдещето на санкциите", каза Меркел.

В рамките на ЕС през юни беше постигнато споразумение за продължаване на санкциите в енергийния, финансовия и отбранителния сектор срещу Русия заради конфликта в Украйна до края на януари 2017 г.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и други водещи социалдемократи, по-малкият партньор в управляващата коалиция на Меркел, възприеха по-помирителен тон, като заявиха, че ЕС трябва постепенно да отмени санкциите срещу Русия, ако има напредък в мирния процес.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.