Вие сте тук

Саркози: Взех решение да се кандидатирам за президентските избори през 2017 година

Дата на публикуване: 
вторник, 23 Август, 2016 - 10:05

Бившият президент на Франция Никола Саркози обяви, че ще се кандидатира за държавен глава на президентските избори, които ще се проведат догодина, коментира БГНЕС.

„Аз взех решение да се кандидатирам за президентските избори през 2017 година“, написа Саркози в предговор към нова книга „Всичко за Франция“, която ще излезе в сряда. Тя е представлява неговата политическа програма.

Агенция Франс прес получи достъп до книгата. Саркози вече бе президент през 2007-2012 година. Преди 4 години той изгуби изборите от социалиста Франсоа Оланд. „Следващите пет години ще бъдат изпълнени с опасност, но и с надежда“, написа 61-годишният консервативен лидер, който не криеше амбициите си да се върне на президентския пост.

Той представи петте предизвикателства пред Франция, които включват защитата на френската идентичност, възстановяване на конкурентноспособността и прилагане на държавната власт. Обявяването на кандидатурата му в първичните избори на Републиканската партия през ноември става в момент на разгорещения дебат за мястото на исляма във френското общество. Саркози заяви, че "висшата битка" на Франция как "да защитим нашия начин на живот, без да се откъснат от останалата част на света."

По време на своя мандат като държавен глава Саркози водеше активна външна политика, която имаше за цел да усили позициите на Франция на международната сцена. Провежданата от него политика също така беше и в интерес на големите френски компании - като се започне от строителството и оръжейния бизнес, премине се през изграждането на нови ядрени електроцентрали и се стигне до самолетостроенето и високите технологии.

Саркози ще остане в историята като европейския политик, с чието посредничество през лятото на 2008 г. беше постигнат мир между Русия и Грузия, а за нас българите - преди всичко с ролята си при освобождаването на българските медицински сестри и доктор Ашраф от плена на диктатора Кадафи.