Вие сте тук

Германия и Чехия обсъждат бъдещето на Европейския съюз и миграцията

четвъртък, 25 Август, 2016 - 14:01

Германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря днес в Прага с премиера на Чехия Бохуслав Соботка и с президента Милош Земан. Бъдещето на Европейския съюз и миграцията ще бъдат сред основните теми на срещите. Визитата ще бъде съпроводена от няколко акции, организирани от противници и поддръжници на политиката на канцлера Меркел по отношение на миграцията, предаде БНР.

Сред основните теми ще бъде подготовката на Съвета на 27-те в Братислава, предвиден за 16 септември. В дускусията за бъдещето на ЕС премиерът Соботка ще представи на канцлера Меркел чешкия приоритет, който е "Европа, гарантираща сигурност и просперитет на своите граждани". Засилване охраната на външните шенгенски граници и отварянето на дебата за възникването на обща европейска армия – също ще бъдат поставени като теми.

Визитата беше дълго подготвяна и не беше осъществена по време на чешкото председателство на Вишеградската четворка, приключило през месец юни. Предполага се заради различията в позициите на канцлера Меркел и на чешкия президент Милош Земан и други политици. В Чехия не само няма, но и липсва желание да съществува някаква силна мюсюлманска общност – тема, по-актуална за Германия. Премиерът Бохуслав Соботка подчерта, че въпреки различните позиции в някои области, като например подхода към миграцията, отношенията с Берлин са важни за Чехия. Германия е важен член на ЕС и НАТО, както и сред основните търговски партньори на страната.

След разговорите с премиера канцлерът ще посети престижния Чешки технически университет в Прага, където ще се срещне с представители на чешки и немски изследователски институции.

Вечерта е предвидена среща с чешкия президент и вечеря с премиера и някои министри.

На 26 август – петък, канцлерът Меркел се очаква да пристигне във Варшава, където ще се срещне с премиерите на страните от Вишеградската четворка. Петимата премиери ще се занимават с проблемите на бежанците и мигрантската вълна, с конфликта между Украйна и Русия, санкциите срещу Русия, ситуацията в Турция и др.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.