Вие сте тук

Унгария строи втора стена по южната си граница със Сърбия

петък, 26 Август, 2016 - 14:07

Унгария възнамерява да строи втора стена по южната си граница със Сърбия, за да се пази от нахлуване на мигранти, съобщи днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от БТА.

Той каза пред държавното радио, че новата ограда ще бъде издигната паралелно на вече изградената и ще служи като допълнителна защита срещу евентуален поток от стотици хиляди нови бежанци, в случай че Турция промени миграционната си политика.

„Вече е в ход техническо проектиране на по-солидна защитна система наред със съществуващата, която успяхме да изградим бързо миналата година“, посочи Орбан.

Унгария трябва да е готова да реагира, ако споразумението между Турция и ЕС за затваряне на Балканския път на мигрантите към Европа се провали. „Ако не успеем с добри думи, трябва да ги спрем със сила, и ще го направим“, каза Орбан.

Сред мерките за тази цел унгарският премиер посочи укрепването на полицията от 44 000 на 47 000 души, като трите допълнителни хиляди ще бъдат постоянно разположени по южната граница.

В интерес на ЕС е да работи с Турция и да се споразумява с нея по въпроси, които са в интерес на сигурността на Европа, отбеляза Орбан.

По-късно днес унгарският премиер и лидерите на останалите държави от Вишеградската четворка ще се срещнат във Варшава с германската канцлерка Ангела Меркел, припомня Ройтерс.

По този повод Орбан каза, че задача на политиците е да бъде променено решението на ЕС да отвори вратите за мигрантите и да ги разпределя на квотен принцип между страните членки.

„Въпросът е дали Ангела Меркел ще прояви желание да промени заедно с нас това неработещо решение на Брюксел, дали тя желае да се бори заедно с нас за тази цел или не“, подчерта той.

На 2 октомври в Унгария се ще състои референдум дали да бъде приета някаква бъдеща система на ЕС за квотно разпределяне на мигранти, отбелязва Ройтерс.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.