Вие сте тук

ЕС удължава с половин година санкциите си срещу граждани на Русия и Украйна

Дата на публикуване: 
сряда, 7 Септември, 2016 - 15:10
Тема: 

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз са решили да удължат с половин година индивидуалните санкции срещу граждани на Русия и Украйна, информираха източници, цитирани от ТАСС и Ройтерс, съобщи БТА.

Санкциите, включващи забрана за влизане в ЕС и замразяване на банкови активи, бяха наложени заради анексията на Крим от Русия през март 2014 година. Те трябваше да изтекат на 15 септември тази година. "Черният списък" обхваща 150 души и 37 компании.

По-рано през деня, в  интервю за Ройтерс, във връзка със санкциите срещу Русия, външният ни министър Даниел Митов коментира, че страната ни няма да подкрепи вдигането на европейските санкции, наложени на Русия, за която той посочи, че не е зачела международните закони по отношение на украинската криза.

„Русия явно и безжалостно наруши международното законодателство и установения правов ред. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите“, коментира Митов.

„Докато минските споразумения не са приложат в пълнота, не мисля, че има предпоставка за облекчаване на санкциите. Точно обратното“, допълни той. По думите на Митов става ясно, че би било добре за България, ако икономическите отношения с Русия се подобрят, но и че също така има големи въпроси, поставени на масата за обсъждане.

„Доверието беше изгубено и ние се нуждаем да изградим отново това доверие без пропаганда или изкривяване на истината“, каза той.

Oтново по-рано през днешния ден БНР съобщи, че Аналитичният център на покойния руски социолог Юрий Левада беше включен от властите в Москва в списъка на организациите с нестопанска цел, които са „чуждестранни агенти“. Руското министерство на правосъдието е установило след проверка, че организацията се финансира от чуждестранни източници, в частност от САЩ, чрез грантове от Уисконсинския университет в Медисън, който според руските власти е подчинен на Министерството на отбраната на САЩ, обслужва техните интереси и формира обществено-политически възгледи и убеждения.

Независими руски медии обявиха, че решението на Москва е продиктувано от критика, изказана от най-влиятелната социологическа агенция, че в страната има „мафиотизирана власт“, както и критични мнения, свързани с действията на Кремъл, за анексирането на украинския полуостров Крим през пролетта на 2014 година.

Според думите на директора на частната агенцията Лев Гудков това означава, че „Левада“ практически ще престане да работи. Само преди дни агенцията разпространи свое социологическо изследване, според което в навечерието на парламентарните избори в Русия 49% от гражданите на страната не се интересуват от тях, 43% не следят хода на предизборната борба, а едва 9% само проявяват интерес към ставащото. Сред причините за апатията на руснаците преди изборите на 18 септември е отсъствието на убеденост, че нещата могат да се променят (26%) и на вяра в сегашните политици в Русия (21%). Преди половин година „Левада“ регистрира и спад в доверието към президента Владимир Путин с близо 8%.

Центърът е създаден през 2003 година като независима организация, съставена от експерти, отцепили се от държавния Всесъюзен център за изследване на общественото мнение ВЦИОМ.

Експертите му тогава бяха групирани около видния руски социолог Юрий Левада, който почина през 2006 година. Те правят и първите в бившия СССР и постсъветска Русия социологически проучвания преди изборите за Държавна дума и за президент на страната.