Вие сте тук

Мария Габриел пред посланици от Средиземноморието: Стабилност в Средиземноморието означава сигурност за Европа

Дата на публикуване: 
сряда, 7 Септември, 2016 - 15:02

Зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел беше домакин на поредна работна среща с посланиците и ръководители на мисии от Средиземноморския регион, която се превърна в традиционна по нейна инициатива. На срещата беше обсъдено сътрудничеството между ЕС и Средиземноморието в областта на сигурността с фокус върху различни предложения за преодоляване на общите предизвикателства като тероризма и въоръжените конфликти.
Еврокомисарят по политиката за съседство и разширяване Йоханес Хан подчерта, че  ревизираната Европейска политика на добросъседство поставя специален акцент върху въпросите на сигурността. Ник Уесткот, директор в Европейската служба за външна дейност по въпросите на Близкия изток и Северна Африка, отбеляза необходимостта от засилване на партньорството с нашите съседи в сферата на сигурността, най-вече на юг. Този аспект е застъпен в глобалната стратегия на ЕС в областта на външната политика и политиката на сигурност, представена през юни.

„Време е за действия и конкретни резултати. Стабилност в Средиземноморието означава сигурност за Европа. Двата региона са зависими един от друг и затова следва да работим заедно срещу тероризма и за постигане на траен мир“, призова Мария Габриел.