Вие сте тук

Официално поискахме от Брюксел 160 млн. евро за справяне с мигрантите

Дата на публикуване: 
петък, 16 Септември, 2016 - 13:41
Тема: 

България изпрати на ЕК официално искане за предоставяне на спешна финансова помощ за овладяване на миграционния натиск. Пет проекта на обща стойност 160 милиона евро изпрати МВР на 15 септември до Европейската комисия с искане за финансиране по Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Във връзка с миграционната обстановка по българо-турската граница и продължаващия засилен миграционен натиск, на 15 септември 2016 г. Министерството на вътрешните работи на Република България изпрати до Европейската комисия пет проекта с искане за финансиране по Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“, се казва в съобщение на пресцентъра на МВР. Проектите са на обща стойност 160 милиона евро и са насочени към:

- обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници;

- разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници на Република България;

- укрепване на националния капацитет на Република България в областта на убежището и миграцията.

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и извършване на проверки на външните граници, както и за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни системи.

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са насочени за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане.