Вие сте тук

Социалдемократите спечелиха най-много гласове на местните избори в Берлин

понеделник, 19 Септември, 2016 - 12:36
Тема: 

Втора по сила партия остава Християндемократическият съюз на Меркел. 14,2 процента от гласоподавателите в Берлин са дали вота си за крайнодесните от „Алтернатива за Германия“, съобщава БНР.

Новосъздадената партия влиза със свои депутати в десети пореден местен парламент в Германия. Двете управляващи доскоро в коалиция в Берлин партии – социалдемократите и християндемокатите бележат рекорден спад – 12 процента по-малко гласоподаватели за тях от последните избори преди пет години. Социалдемократите успяха да спечелят 21,6 на сто от гласовете, а християндемократите – 17,5 процента. Трета сила е Левицата, която взе 15,6 процента, следвана от зелените с 15,2 на сто. Пета партия е „Алтернатива за Германия“, в парламента влизат и либералите от Свободната демократическа партия.

Резултатите от изборите бяха тълкувани противоположно. От една страна като успех на левите в Берлин, които традиционно печелят мнозинство в столицата. От друга страна влизането в десети пореден парламент на крайнодесните е тревожен сигнал и за парламентарните избори, които ще се проведат догодина. Темата в предизборната кампания в Берлин не бяха бежанците, затова не се смята, че бежанската политика на Меркел е виновна за тези резултати. Причина се търси в социални проблеми като липса на достатъчно жилища и училища и експлодиращи цени на градския транспорт.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.