Вие сте тук

Социалдемократите спечелиха най-много гласове на местните избори в Берлин

Дата на публикуване: 
понеделник, 19 Септември, 2016 - 12:36
Тема: 

Втора по сила партия остава Християндемократическият съюз на Меркел. 14,2 процента от гласоподавателите в Берлин са дали вота си за крайнодесните от „Алтернатива за Германия“, съобщава БНР.

Новосъздадената партия влиза със свои депутати в десети пореден местен парламент в Германия. Двете управляващи доскоро в коалиция в Берлин партии – социалдемократите и християндемокатите бележат рекорден спад – 12 процента по-малко гласоподаватели за тях от последните избори преди пет години. Социалдемократите успяха да спечелят 21,6 на сто от гласовете, а християндемократите – 17,5 процента. Трета сила е Левицата, която взе 15,6 процента, следвана от зелените с 15,2 на сто. Пета партия е „Алтернатива за Германия“, в парламента влизат и либералите от Свободната демократическа партия.

Резултатите от изборите бяха тълкувани противоположно. От една страна като успех на левите в Берлин, които традиционно печелят мнозинство в столицата. От друга страна влизането в десети пореден парламент на крайнодесните е тревожен сигнал и за парламентарните избори, които ще се проведат догодина. Темата в предизборната кампания в Берлин не бяха бежанците, затова не се смята, че бежанската политика на Меркел е виновна за тези резултати. Причина се търси в социални проблеми като липса на достатъчно жилища и училища и експлодиращи цени на градския транспорт.