Вие сте тук

ЕС и Канада ще подпишат днес търговското споразумение СЕТА

Дата на публикуване: 
неделя, 30 Октомври, 2016 - 08:13

Лидерите на Европейския съюз и Канада ще подпишат днес споразумението за свободна търговия, което е обвързано с отпадането на визите за български граждани в северноамериканската страна. 

 

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение отваря пазарите на ЕС и Канада като премахва мита за половин милиард евро годишно. То насърчава бизнеса, инвестициите и участието на фирми в държавни поръчки от двете страни на океана. Очакванията са търговският обмен да се увеличи на 12 милиарда евро годишно. Това предаде Никола Миладинов - кореспондент на БНР в Брюксел.

Подписването е само първа стъпка на политически ангажимент по СЕТА. Договорът може да започне да се прилага частично от догодина, но за да влезе окончателно в сила тепърва трябва да мине през поне 2 години ратификационни процедури в ЕП и парламентите на Канада и 28-те европейски страни.

В пакета от документи, които днес ще се подпишат, се дават писмени гаранции на България и Румъния, че до края на 2017 г Канада ще премахне визите за пътуване на техни граждани.

В юридически обвързваща декларация ЕК обещава да предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира, че Канада ще потвърди пълното отпадане на визовите изисквания.

От своя страна България декларира, че приключването на нейните вътрешни законови процедури, позволяващи СЕТА да влезе в сила, ще зависи от пълното отпадане на визите за български граждани.

Подобна едностранна декларация има и Белгия, в която са описани резервите и гаранциите за регионалното правителство на нейната франкофонска област Валония. Именно местните управляващи забавиха церемонията по подписването и поискаха още преговори по текста. Така се наложи делегацията на Канада да лети до Брюксел за срещата на върха днес, вместо на планираната от месеци дата 27 октомври.

Подписването на споразумението с Канада бе отложено с три дни, докато белгийското правителство договори исканито от регионалните власти във Валония допълнителни гаранции за европейските потребители и производители. Белгийските възражения отпаднаха окончателно вчера с подписа на вицепремиера Дидие Рейндерс.