Вие сте тук

Доналд Тръмп: Ще бъда президент на всички американци

Дата на публикуване: 
сряда, 9 Ноември, 2016 - 11:30
Тема: 

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да бъде лидер на всички американци и призова страната да превърже раните на разделението след оспорваната предизборна кампания, предаде ДПА, цитиран от БТА.

"Време е да се съберем като единен народ", каза Тръмп в обръщение пред свои поддръжници в Ню Йорк. "Обещавам на всеки гражданин на нашата земя, че ще бъда президент на всички американци", заяви Тръмп и добави, че ще се обърне към свои бивши противници за напътствия и за подкрепа.

Новоизбраният президент, който ще встъпи в длъжност на 20 януари догодина, каза, че ще поддържа честни отношения с всички страни, които имат желанието да се разбират добре със САЩ, предаде Франс прес. Той изрази надежда, че след 2, 3, 4 или 8 години привържениците му ще бъдат горди с него, предаде Ройтерс.

Неговият бъдещ вицепрезидент Майк Пенс нарече "историческа" изминалата изборна нощ, предаде Асошиейтед прес. "Американският народ си каза думата и избра своя нов шампион", каза Пенс. "Аз съм дълбоко признателен на американския народ, че се довери на този екип и ни даде възможността да служим" на страната, допълни Пенс.

С думите "да си честитим новия американски президент" премиерът Борисов откри редовното заседание на кабинета.

Руският президент Владимир Путнин изпрати поздравителна телеграма до Доналд Тръмп по случай победата му на президентските избори в САЩ, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл. Путин изразява надежда "за съвместна работа по извеждане на руско-американските отношения от кризисното състояние, а също и за решаване на актуалните въпроси от международния дневен ред и за търсене на ефективни отговори на предизвикателствата срещу глобалната сигурност".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави за победата новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.
"Изправени сме пред предизвикателства в областта на сигурността, включително хибридни заплахи, кибернападения, тероризъм. Нашият алианс събира вече близо 70 години най-близките приятели на Америка във времена на мир и на конфликти. За Европа и за САЩ е добре, когато НАТО е силна", добави Столтенберг.

НАТО действа решително в новата обстановка, свързана със сигурността. Остава ни още работа. Очаквам да се срещна с г-н Тръмп скоро, да го приветствам в Брюксел за заседанието на НАТО догодина, за да обсъдим какво предстои, посочи Столтенберг.