Вие сте тук

Доналд Тръмп: Ще бъда президент на всички американци

сряда, 9 Ноември, 2016 - 11:30
Тема: 

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да бъде лидер на всички американци и призова страната да превърже раните на разделението след оспорваната предизборна кампания, предаде ДПА, цитиран от БТА.

"Време е да се съберем като единен народ", каза Тръмп в обръщение пред свои поддръжници в Ню Йорк. "Обещавам на всеки гражданин на нашата земя, че ще бъда президент на всички американци", заяви Тръмп и добави, че ще се обърне към свои бивши противници за напътствия и за подкрепа.

Новоизбраният президент, който ще встъпи в длъжност на 20 януари догодина, каза, че ще поддържа честни отношения с всички страни, които имат желанието да се разбират добре със САЩ, предаде Франс прес. Той изрази надежда, че след 2, 3, 4 или 8 години привържениците му ще бъдат горди с него, предаде Ройтерс.

Неговият бъдещ вицепрезидент Майк Пенс нарече "историческа" изминалата изборна нощ, предаде Асошиейтед прес. "Американският народ си каза думата и избра своя нов шампион", каза Пенс. "Аз съм дълбоко признателен на американския народ, че се довери на този екип и ни даде възможността да служим" на страната, допълни Пенс.

С думите "да си честитим новия американски президент" премиерът Борисов откри редовното заседание на кабинета.

Руският президент Владимир Путнин изпрати поздравителна телеграма до Доналд Тръмп по случай победата му на президентските избори в САЩ, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл. Путин изразява надежда "за съвместна работа по извеждане на руско-американските отношения от кризисното състояние, а също и за решаване на актуалните въпроси от международния дневен ред и за търсене на ефективни отговори на предизвикателствата срещу глобалната сигурност".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави за победата новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.
"Изправени сме пред предизвикателства в областта на сигурността, включително хибридни заплахи, кибернападения, тероризъм. Нашият алианс събира вече близо 70 години най-близките приятели на Америка във времена на мир и на конфликти. За Европа и за САЩ е добре, когато НАТО е силна", добави Столтенберг.

НАТО действа решително в новата обстановка, свързана със сигурността. Остава ни още работа. Очаквам да се срещна с г-н Тръмп скоро, да го приветствам в Брюксел за заседанието на НАТО догодина, за да обсъдим какво предстои, посочи Столтенберг. 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.