Вие сте тук

Мартин Шулц напуска председателския пост в Европейския парламент

Дата на публикуване: 
четвъртък, 24 Ноември, 2016 - 12:04

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви официално, че напуска поста и няма да се кандидатира за нов мандат, съобщи БТА. Той уточни в изявление пред медиите, че догодина ще се кандидатира за германския Бундестаг.

В последния месец имаше много спекулации за моето бъдеще в пресата. Не взех това решение лесно. Занапред ще се боря за европейския проект от национално ниво. Направих най-доброто, на което съм способен, за да подобря всекидневието на европейците, заяви председателят на ЕП, без да даде възможност да му бъдат зададени въпроси.

Мартин Шулц работеше в институциите на ЕС в последните 25 години. Той бе избран за пръв път за председател на ЕП като представител на социалистите и демократите през 2012 година. Договореността между левицата и десницата в ЕП предполага 5-годишният мандат на председателя на бъде поделян поравно между двете групи.

След изборите за ЕП през 2014 г. Шулц отново пое председателския пост с мандат до края на тази година. Предстои да се изясни как властта в институциите на ЕС ще бъде поделена в следващите две и половина години покрай изтичането на мандата и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск (ЕНП) и с оглед на това, че Европейската комисия също е председателствана от представител на ЕНП - Жан-Клод Юнкер.

В предаването „Събота 150“ на БНР, на 26 ноември, може да чуете интервю с Мартин Шулц, дадено специално за кореспондентът на БНР Никола Миладинов.