Вие сте тук

Александер ван дер Белен е новият президент на Австрия

понеделник, 5 Декември, 2016 - 11:14
Тема: 

Австрийците избраха за президент бившия лидер на Зелените Александер ван дер Белен и не позволиха на кандидата на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер да стане първия крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гласуването, което беше проверка за обществените настроения, поне временно спря популистката вълна, заливаща западните демокрации. То беше повторение на балотажа през май, произведен преди Великобритания да гласува за излизане от Европейския съюз и американците да изберат Доналд Тръмп за президент.

"От Виена из Европа се излъчва червено-бяло-червен сигнал за надежда и за положителна промяна", каза Ван дер Белен в реч след изборната победа, имайки предвид цветовете на австрийското знаме.

"Аз ще бъда проевропейски президент на Австрия, отворен към света", заяви той.

Победата му беше посрещната с голяма радост и облекчение от неговите поддръжници.

Повторният балотаж беше свикан, след като първото гласуване през май, спечелено от Ван дер Белен, беше анулирано заради нередности при преброяването

Австрийците са доволни, че оставят зад себе си комедията от грешки, която доведе до проточване на изборния процес почти една година, предизвиквайки някои социални медии да окачествят страната като "бананова република", отбелязва Ройтерс.

Победата на Ван дер Белен беше приветствана от умерени политици в Европа като удар срещу популистките сили, искащи да отслабят Европейския съюз, посочва Асошиейтед прес.

Въпреки че президентският пост в Австрия има предимно церемониален характер, изборите привлякоха вниманието на цяла Европа заради възможността за нова победа на популистите, след като Тръмп беше избран за президент на САЩ, а Великобритания гласува за излизане от ЕС.

Хофер призна поражението си и каза, че загубата е "наистина много болезнена . . . но избирателите винаги са прави при демокрацията".

Според оповестени резултати след преброяване на всички гласове без подадените по пощата Ван дер Белен печели 51,68 процента, а Хофер - 48,32 процента. Социолозите прогнозират, че след преброяването на подадените по пощата гласове окончателният резултат ще бъде 53,3 процента за Ван дер Белен срещу 46,7 процента за Хофер.

Влиятелни евроскептични популисти в други страни от ЕС, където догодина предстоят избори, омаловажиха поражението на Хофер като временен неуспех, но резултатът беше приветстван с облекчение от политиците от основното течение.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че австрийците са гласували за Европа.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел определи изхода от изборите като "ясна победа за здравия разум срещу десния популизъм".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази задоволство от резултата, като го нарече "добър знак срещу популизма в Европа".

Австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че Ван дер Белен, който е клонящ към левицата либерал и подкрепя ЕС, "ще представлява Австрия по отличен начин в страната и чужбина".

Лидерката на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен и антиимигрантският политик Герт Вилдерс в Холандия поздравиха Хофер за силното му представяне. Льо Пен, която се надява да се възползва от антиимигрантските и насочените против ЕС настроения, за да спечели президентските избори във Франция догодина, заяви в Туитър, че Хофер и неговата партия са се "сражавали с кураж", и добави, че "на следващите парламентарни избори победата ще бъде тяхна".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Ван дер Белен, като каза, че "продължаването на конструктивното сътрудничество на Австрия за намиране на общи европейски решения и запазване на европейското единство ще останат съществени".

Окончателните резултати от гласуването се очакват най-късно утре.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.