Вие сте тук

ЕНП и АЛДЕ създават проевропейски съюз

Дата на публикуване: 
вторник, 17 Януари, 2017 - 12:48

Групите на ЕНП и на АЛДЕ в Европейския парламент създадоха проевропейска коалиция за реформиране на Европа. Коалицията кани и други групи да се присъединят към нея, съобщава пресслужбата на ЕНП.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер каза: “Групата на ЕНП винаги е настоявала за подход, основаващ се на партньорство - оставаме верни на този принцип и ще продължим да постигаме резултати. Искаме да работим заедно, за да постигнем резултати за европейските граждани и да гарантираме европейската стабилност. Нашето партньорство е основано на съдържанието и на реформите за Европа. Това е пакт в името на резултатите. Ще поканим всички проевропейски партии да се присъединят към нашето партньорство.”

Председателят на Групата на АЛДЕ Ги Верхофщад каза: “Това е първата важна стъпка към създаването на проевропейска коалиция, която да реформира и подсили нашия Съюз, което е абсолютно необходимо. При наличието на Тръмп, на Путин, на много други предизвикателства, пред които е изправена Европа, важно е да си сътрудничим, за да реформираме нашия Съюз. Нашият коалиционен план е отворен за всички проевропейски парламентарни групи. Това е коалиция на идеи за промяна на посоката на Европейския съюз. Споразумението включва новата Европейска гранична и брегова охрана, ново управление на еврозоната, за да ни извади от кризата и европейски отбранителни сили, за да направим отново Европа безопасна. Споразумяхме се и да проучим дали е необходим европейски разузнавателен и разследващ капацитет, за да се борим с тероризма и международните престъпления.”

Като част от това политическо споразумение и двете групи ще подкрепят Антонио Таяни за председател на Европейския парламент.