Вие сте тук

Румънският президент участва в протеста срещу плановете на правителството за амнистия на затворници

вторник, 24 Януари, 2017 - 10:48

15 хиляди души излязоха в Букурещ и други румънски градове на протест срещу плановете на правителството да амнистира затворници и да декриминализира някои закононарушения. Протестиращите твърдят, че целта на внесените законови промени е да се спасят корумпирани политици, коментира БНТ. Президентът Клаус Йоханис също участва в протеста в столицата. Румънци, живеещи в чужбина, демонстрираха в Брюксел, Париж, Лондон и Копенхаген.

Пълна амнистия за присъди до пет години за някои престъпления и намаляване на половина на присъдите за затворници над 60 години, бременни и хора с деца под пет години. И още декриминализиране на злоупотребата със служебно положение при щети под 44 000 евро, за колкото са една трета от антикорупционните разследвания в страната. Правителството на социалдемократите и либералите планира да прокара тези промени чрез извънредни административни актове, така че да заобиколи парламента. Обосновката е облекчаване на препълнените затвори и хармонизация на законодателството с европейското. Мнозина в Румъния виждат друга цел.

"Бях тук на този площад по време на революцията преди 27 години. Сега виждам, че много малко се е променило. Крадците още са тук.

"Долу Драгня! Долу правителството! Искаме справедливи закони."

В протеста се включи и дясноцентристкият президент.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: "Една шайка политици със съдебни проблеми иска да промени законодателството в Румъния, иска да отслаби правовата държава. Недопустимо е да се променя законодателството и десетки или стотици разследвани политици да се окажат с чисти досиета и да продължат беззаконията."

Основните опозиционни партии обмислят вот на недоверие. Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, който заради условна присъда за изборни измами не можа да стане премиер, окачестви протестите като "начало на държавен преврат".

Румънската разузнавателна служба в съобщение днес отхвърля появили се твърдения, че е намесена в организирането на протестите.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.