Вие сте тук

Реакциите след мониторинговия доклад за България

четвъртък, 26 Януари, 2017 - 10:30

Правосъдният министър Екатерина Захариева призова членовете на Висшия съдебен съвет да започнат да работят според препоръките на доклада на Европейската комисия:

„ВСС също трябва да се вземе здраво в ръце, както ние сме направили нашия план, и да започне да работи също по препоръките, които са предложени. Оставката е морален акт. Те вече изказаха своята позиция, че не приемат призивите на политическите партии за подаване на оставка. Призиви от нас не сте чули, затова нашите призиви и моите лично са за конструктивна работа. Стига сме се занимавали наистина с ежедневни скандали и разправии“.

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че Европейският механизъм за наблюдение е използван като вътрешно-политически инструмент в България, предаде БНР. Той нарече "реалистични" изводите от доклада, които посочват нуждата от реформа в прокуратурата

„Този доклад е обективен до болка. Аз не бягам от своята отговорност, нито от тази на институцията, която ръководя.Но този доклад не е унищожителен, тоест, той не спомогна за това тези, които искаха, чакаха, молеха се, стояха в Брюксел, писаха до Брюксел за унищожителен доклад, да реализират своите дребни политически или пък лични цели. Затова няма нищо унищожаващо в това, тук с нас да работят чужди експерти“.

Според министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова забележките в доклада този път са по-малко. В следващите 12 месеца промените ще продължат, за да се отговори на ключовата препоръка за ефективното функциониране на всички полицейски структури, каза Бъчварова.

„Лично за МВР ключът за постигане на резултати през следващата година е по-бързото приемане на промените в Закона за МВР, който ще бъде  внесен много скоро. То отразява цялостното ни разбиране за това какво трябва да се промени в МВР. Специално за ГДБОП, създаване и за ориентиране на по-добри условия за работа и възможности за работа. Що се отнася до работата с корупцията. Надявам се след приемането на закона много бързо и ефективно да започне да прилагаме цялата система за проверка на интегритета на служителите в МВР“.

Докладът на Европейската комисия е обективна оценка на стъпките, предприети от България в сферата на съдебната реформа, борбата срещу организираната престъпност и борбата срещу корупцията, коментира вицепремиерът Меглена Кунева:

„Отчита се, че правителството има воля да продължи напред. Отбелязва се, че в случаи, както например Законът за корупцията, няма развитие от страна на парламента, но се изразява надежда, че това развитие ще последва. 2016 година е отбелязана като година, която е тест за борбата с корупцията. Положителните оценки, които са дадени, защото такива има, трябва да ни дадат достатъчно кураж, достатъчно настойчивост да увеличим позитивния натиск, за да може да имаме конкретни резултати от иначе, подчертавам изрично споменато в доклада, добре замислените стратегии. И стратегията за съдебна реформа и стратегията за антикорупция са оценени много положително. Сигналът е, мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия“.

Вицепремиерът Томислав Дончев препоръча на коментаторите преди да се изказват да прочетат доклада и посочи:

„Често казваме, че докладът е обективен. Той не само е обективен, но не ни казва нито едно нещо, което не знаем, с тази разлика, че ако то бъде казано в България е обект на оспорване, ако го видим в доклад на Европейската комисия, тогава е безспорен. По отношение на всяка от властите, по отношение на всяка от институциите има ясни констатации, коментари, насърчаване или препоръки“.

Според Цветан Цветанов от ГЕРБ, докладът на ЕК е обективен за състоянието на правоохранителните органи:

„Винаги възприемаме всяка една критика като градивна препоръка, която трябва да бъде реализирана в предстоящите месеци. Що се касае до политически намеси, аз смятам, че разделението на властите ясно е разписано в Конституцията на Република България, и смятам, че повече има спекулативни твърдения, отколкото намеса“.

В Парламента мониторинговият доклад бе определен като обективен, но и като критичен, както и тежка оценка за кабинета.

Управляващите и опозицията се разминаха в оценките си за доклада, коментира БТВ.

Мога да оценя доклада като обективен и разбира се винаги възприемаме всяка една критика като градивна препоръка. Всяка една от институциите в България трябва да поеме своята отговорност”, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според лидера на БСП Михаил Миков докладът на ЕК е тежка оценка за свършеното през последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията.

От БСП нарекоха искането ВСС да се саморазпусне опит да се прехвърли отговорността за кризата върху съдебната власт. Изненадващо срещнаха подкрепа от един от партньорите във властта.

„Парламентът за съжаление влезе в скандалите на ВСС и с нищо не допринесе освен да доразвие скандала. това е недопустимо и нарушава конституцията”, смята съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

От ДПС също са категорично против разпускането на ВСС. Според тях нездравите сили в мнозинството са подвели здравите. Който сее вятър, жъне бури, обяви Четин Казак от ДПС.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев припомни, че е поискал оставката на ВСС още на 8 декември 2014 година.

„Считаме, че степента на разделение на ВСС е стигнала предела си и той не може да функционира като орган. Първите двама, които трябва да подадат оставки са Сотир Цацаров и Георги Колев”, смята Кънев.

Той припомни, че освен принципа на разделението на властите съществува и принцип на взаимен контрол между властите.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.