Вие сте тук

Представиха състава и приоритетите на служебното правителство

петък, 27 Януари, 2017 - 10:49

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков. След церемонията досегашният министър-председател Бойко Борисов и Огнян Герджиков ще разговарят на четири очи, предаде БНР.

Служебното правителство има ясно очертани приоритети - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на Европейския съюз, каза президентът Румен Радев на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, то ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност, изпълнение на важните задачи за обществото и държавата, допълни президентът.

Служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам, при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция. За почтенност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията. Ще следя за спазването на върховенството на закона. Призовавам служебното правителство да запази надпартийност и институционален суверенитет в развихрилата се вече предизборна борба и мъдрост в управлението на държавата. На добър час!

Със свой указ президентът назначи от днес служебно правителство на България с премиер Огнян Герджиков. Министрите са 19. Служебните вицепремиери са четирима - Илко Семерджиев - по социални политики; Стефан Янев - по вътрешен ред и сигурност; Малина Крумова - по европейските фондове; Деница Златева - по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018.

Илко Семерджиев е и служебен министър на здравеопазването, а Стефан Янев - служебен министър на отбраната.

Служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов; служебен министър на финансите е Кирил Ананиев; служебен министър на труда и социалната политика е Гълъб Донев. Спас Попниколов е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството; Николай Денков - служебен министър на образованието и науката; Ради Найденов - служебен министър на външните работи.

Служебен министър на правосъдието е Мария Павлова; на културата - Рашко Младенов; на околната среда и водите - Ирина Костова; на земеделието и храните - Христо Бозуков.

Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Теодор  Седларски - служебен министър на икономиката; Николай Павлов - служебен министър на енергетиката; Стела Балтова - служебен министър на туризма; Даниела Дашева - служебен министър на младежта и спорта.

В първите дни от мандата си държавният глава разпусна парламента и насочи избори за 26-и март. Назначи и служебно правителство, което трябва да организира предсрочния парламентарен вот. Кабинетът започва работа днес след официално представяне в президентството.

Това е петото служебно правителство в най-новата ни история. През 1994 година президентът Желю Желев назначава служебен кабинет с премиер Ренета Инджова. Три години по-късно президентът Петър Стоянов назначава второто служебно правителство с премиер Стефан Софиянски.

Отиващият си кабинет управлява половин мандат. Бойко Борисов за втори път предава управлението на служебен министър-председател. Първият път през 2013 г. – на Марин Райков. През 2014 г. се завърна на поста, пое го отново от служебен премиер Георги Близнашки. Преди две години отиващият си кабинет заработи с 40 вицепремиери, но след отказа на АБВ да подкрепя управлението Ивайло Калфин си тръгна. В двете години си тръгнаха първо МВР министърът Веселин Вучков, а проф. Тодор Танев бе заменен на поста в образованието от Меглена Кунева.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.