Вие сте тук

Няколко западни държави разкритикуваха решението на Румъния за декриминализация

четвъртък, 2 Февруари, 2017 - 10:42

Шест западни държави разкритикуваха не съвсем дипломатично решението на румънското правителство да декриминализира някои корупционни нарушения.

Те заявиха, че това решение може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да постави под въпрос международните й партньорства, предадоха Ройтерс и БТА.

Общата позиция - в рядко срещан в международните отношения съвместен документ - изразиха посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия.

Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара), отбелязва Ройтерс.

В изявлението на шестте страни се подчертава "дълбоко безпокойство от действията на правителството, които подкопават напредъка на Румъния от последните десет години за правова държава и борбата с корупцията".

Решението на правителството "може само да урони репутацията на Румъния в международната общност и рискува да засегне партньорства, опиращи се на споделени ценности, присъщи на ръководните принципи на ЕС и НАТО", предупреждават шестте.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и заместникът му Франс Тимерманс, разпространиха вчера изявление, в което се казва, че борбата с корупцията трябва да напредва, от нея не трябва да се отстъпва.

Наблюдаваме последните събития в Румъния с дълбока тревога, добавят те.

Около трийсет хиляди румънци са се събрали на площад "Виктория" в Букурещ, където се намира сградата на правителството, за да протестират срещу одобрените на спешно заседание снощи правителствени проекти в областта на правосъдието, съобщава телевизия Диджи24, цитирана от БТА.

Около 6000 души излязоха на улицата в западния град Тимишоара, в централния град Брашов се събраха около 2500 души, в североизточния Яш - 5000 души, а в Клуж, Сибиу и Галац протестиращите са около 1000. Демонстрации има също в Крайова, Констанца, Орадя, Хунедоара, Бакъу. Това е най-големият протест от 25 години.

Правителството на премиера Сорин Гриндяну одобри късно извънредно постановление, с което променя и допълва Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, като декриминализира някои случаи на злоупотреба със служебно положение. Също така правителството одобри и законопроект за помилване на някои престъпления.

Спорните проекти предизвикаха вълна от протести от обявяването им преди две седмици, а в неделя около 100 000 души излязоха на демонстрации в Букурещ и други градове в страната. 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.