Вие сте тук

НАТО обсъжда възможността за разполагане на военни контингенти в България и Румъния

Дата на публикуване: 
петък, 10 Февруари, 2017 - 10:28

НАТО обсъжда възможността за разполагане на военни контингенти в България и Румъния. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за в. "Известия", в което говори за основни тенденции на световната политическа сцена, предаде БТА.

"Действията, извършвани от алианса в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер. Към тези действия спада и споменатото разгръщане на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и балтийските страни - при това вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-специално в България и Румъния. И това, че някои страни членки на блока осъществяват национални планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура. И същественото увеличаване на мащаба и броя на натовските учения близо до границите ни. Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа", казва руският външен министър.

Той заявява, че руските дипломати са готови да работят с администрацията на президента Доналд Тръмп в САЩ "по целия дневен ред на руско-американските отношения". Москва приема за предпоставка, че развитието на конструктивни взаимноизгодни двустранни връзки, може да донесе реални ползи на двата народа и да въздейства положително на ситуацията в света, изтъква той.

За рязкото изостряне на обстановката в Югоизточна Украйна напоследък са отговорни радикалните и националистически сили в Киев. Украинските власти явно не се канят да изпълняват Минските споразумения за уреждане на конфликта и упорито се стремят към военно решение. Русия и международните й партньори, включително САЩ, са единни в мнението, че е необходим диалог между страните в конфликта за търсене на компромис. "Топката" е в полето на Киев, който трябва да изпълни договореното в Минск - да приеме закон за специален статут на Донбас, да проведе там местни избори и да осъществи конституционна реформа, заявява руският външен министър.

Позицията на Русия за Сирия не подлежи на конюнктурни промени. Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН отразява принципния подход на Москва към начините за деблокиране на сирийската криза, според който единствено сирийският народ може да определи своето бъдеще без намеса отвън. Това изцяло важи и за съдбата на президента на Сирия Башар Асад, отбелязва Сергей Лавров.

Русия полага усилия за установяване на взаимно разбирателство между сирийското правителство и кюрдите в Сирия, за да се запази единството на страната. Кюрдският въпрос е от ключово значение, "за да бъде запазена сирийската държавност и перспективите за всеобхватна стабилизация в Близкия изток", казва първият дипломат на Москва.

Съдбата на Либия също "трябва да бъде решена от самите либийци", подчертава той. Москва ще продължи и занапред да следва своя балансиран курс - системно да работи и с двата силови центъра в Либия, Триполи и Тобрук, "като ги тласка към преодоляване на вътрешните разногласия, търсене на взаимноприемливи решения по всички спорни въпроси и параметри на националното помиряване", уверява Лавров.