Вие сте тук

НАТО обсъжда възможността за разполагане на военни контингенти в България и Румъния

петък, 10 Февруари, 2017 - 10:28

НАТО обсъжда възможността за разполагане на военни контингенти в България и Румъния. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за в. "Известия", в което говори за основни тенденции на световната политическа сцена, предаде БТА.

"Действията, извършвани от алианса в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер. Към тези действия спада и споменатото разгръщане на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и балтийските страни - при това вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-специално в България и Румъния. И това, че някои страни членки на блока осъществяват национални планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура. И същественото увеличаване на мащаба и броя на натовските учения близо до границите ни. Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа", казва руският външен министър.

Той заявява, че руските дипломати са готови да работят с администрацията на президента Доналд Тръмп в САЩ "по целия дневен ред на руско-американските отношения". Москва приема за предпоставка, че развитието на конструктивни взаимноизгодни двустранни връзки, може да донесе реални ползи на двата народа и да въздейства положително на ситуацията в света, изтъква той.

За рязкото изостряне на обстановката в Югоизточна Украйна напоследък са отговорни радикалните и националистически сили в Киев. Украинските власти явно не се канят да изпълняват Минските споразумения за уреждане на конфликта и упорито се стремят към военно решение. Русия и международните й партньори, включително САЩ, са единни в мнението, че е необходим диалог между страните в конфликта за търсене на компромис. "Топката" е в полето на Киев, който трябва да изпълни договореното в Минск - да приеме закон за специален статут на Донбас, да проведе там местни избори и да осъществи конституционна реформа, заявява руският външен министър.

Позицията на Русия за Сирия не подлежи на конюнктурни промени. Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН отразява принципния подход на Москва към начините за деблокиране на сирийската криза, според който единствено сирийският народ може да определи своето бъдеще без намеса отвън. Това изцяло важи и за съдбата на президента на Сирия Башар Асад, отбелязва Сергей Лавров.

Русия полага усилия за установяване на взаимно разбирателство между сирийското правителство и кюрдите в Сирия, за да се запази единството на страната. Кюрдският въпрос е от ключово значение, "за да бъде запазена сирийската държавност и перспективите за всеобхватна стабилизация в Близкия изток", казва първият дипломат на Москва.

Съдбата на Либия също "трябва да бъде решена от самите либийци", подчертава той. Москва ще продължи и занапред да следва своя балансиран курс - системно да работи и с двата силови центъра в Либия, Триполи и Тобрук, "като ги тласка към преодоляване на вътрешните разногласия, търсене на взаимноприемливи решения по всички спорни въпроси и параметри на националното помиряване", уверява Лавров.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.